Política

El govern reserva un mínim de cinc milions per a la consulta

La partida és oberta i creixerà per fer front als costos de l'organització del referèndum, que es poden acostar als 15 milions

El govern evita entrar en detalls per estalviar més crítiques al procés

Tal com El Punt Avui va avançar aquest dilluns, el pressupost presentat ahir reserva una partida inicial de cinc milions d'euros per a l'organització de la consulta. La xifra, consignada en el programa 132 del Departament de Governació i Relacions Institucionals, i que porta per títol Organització, gestió i seguiment de processos electorals, es mantindrà oberta i podrà augmentar per fer front al cost total del referèndum, que, segons diverses fonts consultades, podria ser d'uns quinze milions d'euros. La partida, de 5.075.000 euros, preveu destinar aquests diners a l'adquisició de “material, subministraments i altres despeses”. Aquests diners no apareixen desglossats en el resum dels comptes pel 2014 que el govern va lliurar ahir als mitjans de comunicació, i en què apareix un apartat de Participació Ciutadana i Processos Electorals de contingut més genèric i al qual es destinen un total de 10,6 milions. Aquest apartat inclou aspectes com ara l'organització del dispositiu necessari per poder celebrar una consulta i d'altres de tan diversos com ara la millora de la participació ciutadana i la qualitat democràtica, la difusió dels valors de la pau, els drets humans i la recuperació de la memòria històrica o la difusió de l'organització política de Catalunya entre els escolars.

El conseller d'Economia va evitar referir-se als diners reservats a la consulta en la roda de premsa, malgrat que alguns periodistes li van preguntar per aquesta qüestió. “No es preocupin, cap consulta no fallarà perquè no hi hagi urnes”. Les paraules de Mas-Colell responen a l'estratègia pactada a última hora per CiU i ERC de no donar excessius detalls sobre el cost de la consulta amb l'objectiu d'evitar més crítiques al procés sobiranista. La decisió suposa un gir de 180 graus respecte de la política de comunicació establerta fins ara, per la voluntat inicial dels republicans de donar la màxima publicitat a la partida per transmetre a dintre i a fora de Catalunya la imatge que el camí iniciat no té marxa enrere.

Hisenda pròpia

En relació amb el procés de transició nacional, els comptes també preveuen una partida de sis milions d'euros per muscular l'Agència Tributària Catalana, concebuda com una de les més importants estructures d'estat. En aquest sentit, el conseller d'Economia va anunciar la creació de 30 noves places de tècnic tributari, amb l'objectiu d'incrementar la capacitat de l'organisme i garantir que pugui recaptar i gestionar tots els impostos generats a Catalunya en un termini de temps raonable.

LA FRASE

No es preocupin, cap consulta no fallarà perquè no hi hagi urnes
Andreu Mas-Colell
conseller d'economia

Cultura queda amb mig milió d'euros menys

Cultura tindrà una altra retallada, tot i que serà la més suau dels últims anys. Els 216,2 milions d'euros d'aquest any es convertiran l'any 2014 en 215,7. És a dir, mig milió d'euros menys.

Els universitaris hauran d'acreditar anglès

Els universitaris que comencin la carrera el curs que ve hauran d'aprovar un examen d'anglès, o bé d'una tercera llengua, per obtenir el títol de grau. Caldrà acreditar el nivell First Certificate.

De Gispert en preveu l'aprovació pel 19 de desembre

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va augurar ahir que el projecte de llei del pressupost pel 2014 s'aprovarà en el ple del 19 de desembre. “Tornem a la normalitat”, va assegurar.

Presència minoritària dels metges en la gestió del Clínic

El govern preveu que l'hospital Clínic sigui gestionat per un consorci format per la Generalitat i la Universitat de Barcelona, en què els metges tindran una presència “minoritària”. La personalitat jurídica del Clínic estava pendent de definició des del seu traspàs a la Generalitat, l'any 2007. Descartada la creació d'una fundació gestionada pels metges, el Parlament ha de ratificar la proposta del govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia