Política

Rajoy alerta que no perdrà el temps per satisfer Mas

El president espanyol subratlla a Montilla que la unitat i la sobirania “són innegociables”, i la reforma de la Constitució, una quimera

El popular burxa en la divisió entre el PSOE i el PSC pel dret a decidir

En menys de deu minuts, Mariano Rajoy va tirar per terra tota la literatura dels últims dies sobre un diàleg incipient entre Catalunya i l'Estat per concretar la tercera via. No hi haurà reforma constitucional per establir un model federal. El president espanyol va sentenciar que no vol perdre el temps negociant uns canvis que no satisfaran les ànsies sobiranistes d'Artur Mas. “És un enorme error”, que va advertir que ell no cometrà. I si algú confiava en una consulta pactada, el líder del PP va sentenciar que “la unitat d'Espanya i la sobirania són innegociables”.

Així de contundent es va mostrar per respondre al clam del portaveu del grup de l'Entesa al Senat, José Montilla, perquè La Moncloa deixi de banda “l'immobilisme” i obri un diàleg fructífer si no es vol trobar una “declaració unilateral d'independència”. És la segona vegada que Rajoy rep aquest avís, després que fa dues setmanes ho fes Josep Antoni Duran i Lleida.

El líder del PP ni tan sols va voler donar pàbul a les tesis defensades pels socialistes i per Duran sobre la necessitat de buscar vies alternatives a aquesta possibilitat i, de retruc, desestabilitzar el front Mas-Junqueras, que està immers en la negociació de la pregunta. Rajoy no vol que s'instal·li la percepció que alguna cosa es mou en l'executiu espanyol, alhora que pretén evitar que un to excessivament dur pugui ser usat com a exemple de la intransigència que des de Catalunya s'atribueix al PP.

Constitució, intocable

És per això que en els últims dies ha procurat refredat el debat, però ahir es va trobar amb la pregunta de Montilla, i va aprofitar-la per suggerir que, en les converses que manté amb Alfredo Pérez Rubalcaba –reconegudes pel mateix líder del PSOE– sobre la tensió catalana, no s'inclou obrir el meló constitucional. Això mai no formarà part de les seves prioritats per a la legislatura, insistia ahir.

Durant la seva intervenció, l'expresident de la Generalitat va instar Rajoy a no deixar-se influir pels que aposten pel xoc frontal per motius electoralistes ni pels que li recomanen deixar “podrir” la qüestió amb la confiança que el temps tot ho arregla. “Dialogar sense moure's només pot fer augmentar la frustració i el deteriorament de la situació”, deia Montilla després de constatar que la posició de l'executiu del PP és seguir venent un diàleg buit de contingut.

Més enllà que les formes van ser extremadament correctes, la qual cosa va negar l'afirmació del senador que el líder popular està “menystenint” els que volen aportar solucions que evitin la ruptura, Rajoy va usar la posició de Montilla per emfasitzar la divisió interna del socialisme. I en aquest sentit el president espanyol va assegurar que se sentia més pròxim a les tesis del català que a les de “molta gent del seu partit”, en al·lusió a la tensió constant entre el PSOE i el PSC pel dret a decidir, que els últims dies s'ha tornat a visualitzar al Congrés.

FRASES DE RAJOY

Vull que visquem junts com sempre i que treballem per reforçar els llaços que ens uneixen. Cal ser forts en un món obert
Canviar la Constitució per donar satisfacció a algú que no se sentirà satisfet amb aquesta reforma és un enorme error
En alguns temes no se'm pot demanar que cedeixi; els articles 1 i 2 de la Constitució, i la unitat i la sobirania no són negociables
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia