Política

ICV vol reprovar en el Parlament el paper de Duran i Lleida

En una esmena critica les discrepàncies entre Duran i Homs pel llistat de greuges

Forçarà CiU i ERC a pronunciar-se

Iniciativa intentarà forçar avui una votació contra Josep Antoni Duran i Lleida per fer visibles les tensions entre Unió, Convergència i Esquerra. L'enfrontament dialèctic de les últimes setmanes entre el líder d'Unió, el portaveu del govern, Francesc Homs, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, no ha anat més enllà d'una discussió verbal, però ICV-EUiA vol que es vegin les diferències per primer cop en el Parlament. L'ecosocialista Jaume Bosch defensarà una esmena en què es demana que el Parlament reprovi “les discrepàncies públiques entre el govern i el president de la part catalana de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat” sobre el Memorial de Greuges i, de passada, demanarà la substitució “immediata” de Duran per un conseller del govern a la presidència de la comissió. L'interrogant és saber què votarà ERC –que en el passat ha criticat el paper de Duran en la comissió bilateral– o, fins i tot, què votaran alguns diputats de Convergència. El més probable, però, és que l'esmena no s'aprovi i sigui rebutjada.

L'esmena només s'arribaria a votar si el PSC l'aprovés, ja que s'inclou en un moció seva més general sobre la comissió bilateral. A última hora d'ahir els socialistes no havien volgut confirmar encara si l'acceptarien o no.

En una de les esmenes d'ICV-EUiA es proposa substituir Duran per la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, o per qualsevol dels altres consellers. La qüestió és que Duran és el president de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat malgrat que no forma part ni del govern espanyol ni del català. L'esmena insta el govern a “procedir de forma immediata al nomenament d'un nou president de la part catalana de la comissió bilateral”. ICV-EUiA ja ha intentat reprovar l'actuació de Duran dos cops. L'abril del 2011 va demanar “deixar sense efecte” el seu nomenament, però aleshores el PP, soci de CiU, va salvar el líder democristià. L'abril passat va proposar-ne la destitució, però, en aquest cas, ERC va salvar Duran.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia