Política

Ortega i Junqueras xoquen per la data de la consulta més enllà del setembre del 2014

La vicepresidenta del govern defensa per motius tècnics celebrar-la a partir de l'octubre

El líder d'ERC considera que és massa tard i defensa que el calendari l'ha de decidir el Parlament

Govern i ERC han topat aquest dimecres a la nit sobre la data de la consulta. La vicepresidenta, Joana Ortega, va anunciar ahir que la consulta no es podrà celebrar, com a mínim, fins a l'octubre de l'any vinent si no hi ha acord amb l'Estat espanyol. Aquestes declaracions, fetes en una entrevista a Catalunya Informació van ser ràpidament contestades pel líder d'ERC, Oriol Junqueras. En el programa El debat de La 2, emès de matinada, ha afirmat que realitzar la consulta d'autodeterminació de Catalunya a l'octubre li sembla tard, perquè “les coses bones, quan més aviat, millor”.

En ser preguntat per si considera que la data d'octubre li sembla que és aviat, ha respost que “d'entrada és evident que no”, tot i que s'ha limitat a afegir que haurà de decidir-se al Parlament.

Ortega va ressaltar durant l'entrevista que retardar la consulta a l'octubre que ve és una recomanació dels tècnics del seu departament –Governació–, que consideren que no hi ha temps material ni per preparar la logística ni el llistat d'electors que podran participar en el referèndum. “En un escenari de poca col·laboració amb l'Estat necessitem una sèrie d'instruments que fins ara s'han facilitat i que ara no se'ns facilitarien”, afirmava Ortega. Admetia, però, que, en un plantejament de col·laboració, “podríem fer-ho en un termini més curt”.

A hores d'ara, però, encara no se sap quin sistema farà servir el govern català per saber els votants en el cas que La Moncloa no autoritzi la consulta. No pot utilitzar el cens electoral habitual en unes eleccions, perquè és un mecanisme de l'Estat, i l'executiu estudia diverses alternatives, com ara habilitar un cens propi perquè els ciutadans s'hi apuntin o basar-se en el Registre de Població de Catalunya de l'Institut d'Estadística, que conté les dades actualitzades de caràcter obligatori dels veïns inscrits en els padrons municipals.

Abans d'Escòcia

La situació exposada per Ortega obliga a fer un nou plantejament sobre la data, perquè la majoria de partits tenien coll avall que havia de ser el 14 de setembre, just després de la Diada i abans del referèndum escocès, previst per al 18 de setembre. ERC s'hi havia mostrat obertament favorable i el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) havia assegurat que el període més propici seria el segon semestre del 2014, entre el 23 d'agost i el 18 de setembre. Consideren que la consulta s'hauria de convocar abans que la d'Escòcia perquè no hi hagi interferències.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia