Política

Friccions per la data

ERC discrepa d'Ortega i manté que la consulta s'ha de celebrar el 14 de setembre, abans del referèndum escocès

Governació insisteix que es necessita com a mínim fins l'octubre per preparar el cens

Per tal que una operació fructifiqui es recomana que les negociacions es facin amb discreció, i fins ara hi ha molt de soroll en el procés que envolta la consulta. El mateix Artur Mas havia demanat que hi hagués un pacte de silenci, que no s'està complint. L'última disfunció ha estat la picabaralla per la data, una qüestió que molts partits donaven per tancada –la situaven en el 14 de setembre del 2014–, però que ara s'ha tornat a obrir de bat a bat. Dimecres ERC es va mostrar molt molesta quan va saber que la vicepresidenta, Joana Ortega, havia assegurat que el referèndum es podria retardar, com a mínim fins l'octubre, si no hi havia acord amb l'Estat.

Ortega va adduir motius logístics, però els republicans ho interpreten com una excusa per endarrerir la cita electoral quan ja hi ha gairebé consensuada amb CiU la data del 14-S, tal com va avançar El Punt Avui. Els de Junqueras són partidaris de celebrar la consulta abans de la d'Escòcia, que és el 18 de setembre, per evitar interferències en cas que Salmond obtingui mals resultats.

El departament d'Ortega, Governació, no entén el malestar d'ERC, perquè el referèndum se celebraria igualment l'any vinent, tal com marca l'acord d'estabilitat de CiU i ERC.

Ahir, en el ple, totes les parts van rebaixar la tensió, tot i que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va etzibar des del faristol de l'hemicicle que els “motius logístics” no impediran que Catalunya pugui votar i tampoc “no faran complicar l'acord polític”. Més tard, Rovira i Ortega es van reunir durant deu minuts per acostar posicions. La trobada, segons diverses fonts, va ser cordial.

Diferències de criteri

Tot i això, tant Governació com ERC continuen pensant de manera diferent. Els tècnics de la conselleria d'Ortega han elaborat un informe, que enviaran a Artur Mas, en què especifiquen la complexitat de preparar la votació si el govern espanyol s'hi oposa. El principal handicap és com s'elaborarà el registre de persones que hi podran participar, perquè el cens és un instrument de La Moncloa i que teòricament no es podrà utilitzar.

A sobre la taula hi ha diverses possibilitats, com ara l'ús de la informació de les targetes sanitàries, dels padrons o de l'Institut d'Estadística. Però aquestes eines incompleixen la llei de protecció de dades i podrien ser impugnades fàcilment, fet que, segons Governació, podria restar credibilitat respecte a la comunitat internacional. És per aquest motiu que no es descarta la creació d'una nova figura.

També serà problemàtic aconseguir totes les dades dels catalans a l'exterior si no hi ha col·laboració de La Moncloa.

Veient aquest escenari, Ortega considera que no cal córrer més del compte i advoca per preparar la logística amb la màxima pulcritud. Pel que fa al referèndum escocès, creu que no hi hauria d'haver incidència en el cas català.

La versió del CATN

ERC manté tot el contrari, i Marta Rovira ha reconegut en alguna ocasió que “més val no arriscar-se” i per això s'ha de convocar la consulta abans que la d'Escòcia. Una posició semblant al del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), que recorda que “els possibles efectes sobre l'electorat català derivats del referèndum escocès fan poc aconsellable la celebració de la consulta a partir del dia 19 de setembre”. Si, finalment, s'ha de convocar després de la d'Escòcia, el CATN aconsella fer-ho quan les conseqüències s'hagin esvaït, és a dir, “a finals del semestre o a principis de l'any 2015”.

Alguns sectors interpreten el pas endavant que va fer Ortega com una manera de marcar perfil, sobretot respecte d'Esquerra.

LES FRASES

Els fets logístics no ens faran complicar l'acord polític
Marta Rovira
secretàrIa general d'erc
La decisió sobre la data es prendrà al desembre
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA

Homs fa una crida a la tranquil·litat

El portaveu del govern, Francesc Homs, va destacar ahir que totes les consideracions tècniques sobre la consulta, en referència a les declaracions de Joana Ortega, seran preses en consideració, però va assenyalar que la data i la pregunta no se sabran fins al mes de desembre. Fins llavors caldrà “esperar”, va reconèixer Homs. Mentrestant, alguns partits de l'oposició van aprofitar les diferències entre Ortega i ERC per intentar burxar en la ferida. La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va ressaltar que el govern català vol guanyar temps perquè ERC voti a favor del pressupost i després incomplir el compromís de la data i la pregunta. Mentrestant, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va ressaltar que cada dia “hi ha un embolic nou, una idea nova” i va emfatitzar que el seu grup no donarà suport a “invents ni propostes unilaterals” sobre el referèndum.

Aquest no és el primer cop que Governació i ERC discrepen sobre com s'ha d'organitzar la consulta. El departament de Joana Ortega valora l'opció que la votació del referèndum es pugui allargar durant dos dies per tal de facilitar la participació, però els republicans hi estan en contra, perquè opinen que els ciutadans no estan acostumats a aquestes pràctiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia