Opinió

anàlisi

Israel, de l'ahir a l'avui

La nit del 9 al 10 de novembre del 1938 (fa 75 anys) va tenir lloc a Alemanya un pogrom o aixecament popular i violent contra els jueus organitzat per les SS a l'Alemanya nazi. És el que es coneix com la Nit dels Vidres Trencats. Aquella nit es van cremar i destruir 300 sinagogues, es van destruir indústries i comerços, es van profanar cementiris, van detenir trenta mil jueus i prop d'un centenar van morir. Aquest esclat de bogeria violenta contra la minoria jueva va ser l'inici d'un dels drames més grans de la perversitat humana del segle XX.

El 14 de maig del 1948 va tenir lloc la Declaració d'Independència que va donar lloc al que ara és l'Estat d'Israel. Geogràficament està situat en una zona de grans conflictes, alguns dels quals van començar des del mateix dia de la proclamació de la seva independència. Fins fa ben poc (ara han descobert reserves petrolíferes) no gaudia de recursos naturals ni de grans quantitats d'aigua. Envoltat d'enemics, només té dues sortides a l'exterior: un aeroport i un port. Dels 7,8 milions d'habitants, només el 75,5% són jueus, el 20,2% són àrabs i el 4,3% restant, d'altres minories.

Una vegada superats els primers anys de la creació de l'Estat, tots els governs d'Israel van tenir com a prioritat estratègica la “independència econòmica”, és a dir, que els ingressos de les exportacions fossin suficients per pagar les importacions, un fet que es va començar a produir l'any 2002. Avui ja no són un país deutor internacional sinó que són un país creditor dels seus socis comercials.

Avui Israel és l'estat que té més empreses cotitzant en el selectiu Nasdaq, darrere dels EUA i el Canadà. Després dels EUA, és el país que té més empreses emergents. És el segon país del món que inverteix més en capital de risc. És el país del món que dedica més PIB, un 4,7%, en R+D+I, quan la mitjana de l'OCDE és del 2,38%. És el segon país del món en capacitat d'innovació i, a més, té una excel·lent preparació en talent; 140 enginyers per cada 10.000 treballadors (els EUA en tenen 83, el Japó, 80, Alemanya, 60 i Espanya, 25) i és el 4t país del món amb més patents per cada milió d'habitants. És un dels països més segurs per a les inversions estrangeres i tot aquest conjunt de coses ha provocat que les grans multinacionals s'hi establissin i l'han fet líder en alta tecnologia.

A grans pinzellades, és el país que es trobarà el president Mas en aquest viatge que fa amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i amb l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, juntament amb un grup d'empresaris. A més, com que Israel és un país molt impermeable a les pressions polítiques, la comitiva catalana serà rebuda al més alt nivell, un fet que no ha agradat a l'ambaixada espanyola i cal suposar que tampoc al govern espanyol.

Sense cap mena de dubte aquest viatge és de gran importància estratègica per nosaltres, tant pel que hi podem aprendre en tots els sectors econòmics, en la formació i en la investigació, com per enfortir i engrandir el nostre comerç i turisme. També, i gens menystenible, segur que servirà per enfortir les nostres relacions polítiques, que poden ser-nos de gran ajuda en les expectatives posades en el procés que estem vivint.

Després de la deplorable època del segon tripartit, que va jugar amb la nostra tradició per ideologia, el nostre país s'ha tornat a situar en el lloc adequat per tradició i també per interès, i aquest viatge n'és l'exemple més clar. És un viatge d'estat perquè puguem aprendre com es construeix un país amb una demografia semblant a la nostra i com se'l situa amb tenacitat i idees clares com un dels primers del món. Ah!, i Israel no és cap dels 27 països de la UE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.