Llibres

ciència

David Bueno i Torrens

Un recorregut reflexiu per la medicina

A ningú li agrada estar malalt. Per això des de la més remota antiguitat les persones hem lluitat contra les malalties. Ja ho feien els neandertals, que aprofitaven les propietats medicinals de la camamilla. La medicina ha canviat molt des de llavors, especialment aquestes darreres dècades, des de les sagnies a la teràpia gènica. Una història d'arrels tan antigues és plena de curiositats i anècdotes, procediments sorprenents i remeis forassenyats.

Daniel Closa ha utilitzat aquestes curiositats de fil conductor per bastir un apassionant, amè, divertit i rigorós recorregut pel món de la medicina, la qual cosa ens permet reflexionar sobre els molts aspectes en què aquesta influeix en les nostres vides. No debades, sense la medicina sis de cada deu hauríem mort abans dels cinc anys. Closa, doctor en biologia i autor de diversos llibres, és investigador a l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona.

En aquest llibre descobrirem per què abans els metges tastaven el pipí i per què les pastilles de colors funcionen millor que les blanques; com pot un joc de rol ajudar a l'estudi de les epidèmies i per què és millor que siguin les dones les que viatgin a Mart. I també com podem utilitzar l'antimatèria per mirar l'interior del cos; per què hi ha singlots que poden durar dècades; què és la contaminació farmacològica i com es produeix; què passa dins les sales d'operacions i les UCI; per què ara ja no s'opera gairebé ningú de les amígdales; com funcionen les vacunes, etcètera...

100 curiositats de la medicina. De la farmaciola dels neandertals a la teràpia gènica no és un simple recull de curiositats i anècdotes, malgrat que n'és ple. És un llibre que ens permet entendre què és la medicina i com funciona, i com ha arribat al punt on és ara.

100 curiositats de la medicina
Daniel Closa
Editorial: Cossetània Valls, 2013 Pàgines: 232 Preu: 14,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.