Política

correllengua

Les institucions de la Catalunya del Nord, encerclades

El Correllengua a Perpinyà ha seguit el model de la Via Catalana

Més de dues mil persones han fet la cadena

A les 16.59 exactament es van encerclar ahir a Perpinyà les institucions franceses presents a la capital de la Catalunya del Nord, la Prefectura (representació de l'Estat), el Consell General dels Pirineus Orientals i l'ajuntament. La cadena humana ha seguit el model de la Via Catalana amb el nom Via del Nord. L'hora triada evoca l'any 1659, el dia 7 de novembre del qual va tenir lloc la signatura del Tractat dels Pirineus entre els regnes d'Espanya i França, que va representar la incorporació de les comarques nord-catalanes al reialme de França.

A l'hora dita més de dues mil persones van participar en l'acte reivindicatiu donant-se les mans amb crits d'“independència” i a favor de la oficialitat de la llengua catalana a la part de Catalunya sota administració francesa.

Des del 1986

Cada any es fa coincidir, a Perpinyà, l'acte final del Correllengua amb la Diada de la Catalunya del Nord, que se celebra des del 1986 per denunciar el tractat amb què el Principat de Catalunya va perdre les comarques més septentrionals. En l'organització col·laboren la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) –organitzadora del Correllengua arreu dels Països Catalans– i la Federació d'Entitats de la Catalunya del Nord, amb gairebé un centenar d'associacions adherides. Després de la cadena humana es va fer una concentració davant del Castellet de Perpinyà, d'on es va desplegar una estelada gegant. En els parlaments respectius Miquel Arnaudies, president de la Federació d'Entitats, i Pep Ribas, president de la CAL, van insistir en la reivindicació de la llengua com a identitat comuna i en el fet que “en el procés d'emancipació que viu el país no s'oblidi que la Catalunya del Nord també és Catalunya”. Una estelada gegant d'espelmes i una marxa de torxes van cloure els actes abans del concert festiu amb Taverners, Orxata Sound System i Lafaille Cobla.

LA XIFRA

354
anys que la Catalunya del Nord
va ser annexada a França, cedida per Espanya al Tractat dels Pirineus el 1659.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia