Política

L'Estat negarà qualsevol via per fer la consulta

Santamaría recorda que la sobirania és de tots els espanyols

El PP manté que aquest camí és “absurd”

El procés per portar el debat de la consulta a Madrid encara s'està cuinant al Parlament, però el govern espanyol ja ha reaccionat donant-hi un sonor cop de porta. Una posició que no sorprèn ningú i que va manifestar ahir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría. Als passadissos del Congrés, va recomanar a la cambra catalana que, triï l'opció que triï, “tingui molt present” que la sobirania per prendre una decisió sobre l'Estat espanyol i la seva organització és de “tots els espanyols”.

Una manera de dir que no acceptaran la demanda que els partits catalans faran per tal que La Moncloa cedeixi les competències en matèria de referèndum a través de l'article 150.2 de la Constitució. El portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando, va ser més explícit i va assegurar que aquest camí que han iniciat CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP és “absurd”. Hernando hi va afegir que CiU vol respondre “als problemes del futur” amb “pràctiques del passat” i va recordar que ja hi ha hagut “polítics que han actuat de manera insensata a Catalunya”, referint-se al president Companys i la proclamació de la República Catalana el 1931.

Està previst que en el ple del mes vinent al Parlament es faci la votació per enviar la petició sobre la consulta a les Corts. CiU, ERC i la CUP defensen que la via més idònia és elaborar una proposta de resolució, que després els grups a Madrid assumirien com a seva i l'entrarien al registre del Congrés. Per contra, ICV-EUiA és més partidària que el Parlament “solemnement” aprovi una proposició de llei i l'enviï directament a les Corts.

Tot i aquestes diferències, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va ressaltar ahir que segur que acabaran trobant una fórmula que satisfaci els grups. Sigui una opció o l'altra, totes les formacions diuen que el debat s'ha de celebrar a Madrid durant el primer trimestre del 2014. El PSC, per la seva banda, s'ha desmarcat d'aquestes negociacions.

La crisi, segons Montoro

En una entrevista a TV3, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va afirmar que Catalunya traurà Espanya de la crisi, perquè és la “gran exportadora” de l'Estat. En aquest mateix sentit, va destacar que el més important ha de ser la inversió privada, i no la pública.

Duran, contra l'opció unilateral

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va insistir ahir que la declaració unilateral d'independència no convé ni als catalans ni als espanyols, i va subratllar que “tindria una importància escassa, per no dir que no en tindria gens, a efectes jurídics”. Seguint amb aquesta línia, hi va afegir: “Tal com estan els tractats, Catalunya no seria reconeguda per la Unió Europea ni tampoc per la majoria de països.” Josep Antoni Duran i Lleida va fer aquestes declaracions en una entrevista a Antena 3 en què també va alertar que arribar a convocar unes eleccions plebiscitàries “seria un símptoma de fracàs”. És per aquest motiu que va refermar la necessitat de negociar la celebració d'una consulta amb l'Estat, perquè tingui cobertura legal i perquè sigui “pactada”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia