Opinió

Ca montes

Som deu milions?

Som deu milions de parlants però no som pas un mercat de deu milions de consumidors

Diu l'IEC que ja som més de deu milions els qui parlem català. La xifra és rodona i permet fer titulars lluïts. Deu milions de catalanoparlants no és poca cosa. Som la llengua que fa 16 d'Europa, la setena que atreu més parlants, gaudim d'una posició envejable a internet … i ens ataquen per tots els cantons imaginables. Però resistim i, pel que es veu, bastant bé. Pugem en nombre de parlants i, tot i les moltes variants geogràfiques i sociològiques, ací estem. Deu milions. Però, ep, deu milions només de parlants. Perquè avui en dia, tret d'internet, diria que no hi ha res que unisca o que permeta unir-se a qui vulga d'aquests deu milions.

Som deu milions de parlants però no som pas un mercat de deu milions de consumidors i fins i tot comence a dubtar si som un mercat de deu milions de persones. En això, insistisc que, amb l'excepció internauta, jo diria que més aviat reculem. Que cada vegada el contacte cultural i mercantil es tanca més i més en les fronteres autonòmiques. Per a trobar un llibre mallorquí a Barcelona te n'has d'anar a algun cau mallorquí. Per a escoltar un film en català del Principat, i en qualsevol!, a València t'has d'apuntar a una sessió benemèrita segurament organitzada per Escola Valenciana. Per a veure un grup de teatre valencià a Perpinyà ha de passar un miracle. Sí, és clar que hi ha coses que pugen i baixen i fenòmens que són d'abast nacional i total. Però pocs i secundaris. Com a nació no estem bastint allò que Josep Gifreu fa tants anys que reclama, un mercat, un sistema, un espai nacional de comunicació i cultura. I per això serem deu els milions de parlants del català però ho aprofitarem poc. Perquè la conseqüència directa del desconeixement i el desinterès pels altres és que es perden oportunitats per a tothom. No vull esgarrar la festa. Que siguem més cada vegada els parlants del català és molt bo. Però seria molt millor si tots fórem conscients que la xifra de deu implica coses i no és només un numeret bonic i rodó que serveix per a fer una certa xerinola patriòtica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia