Societat

Els joves que no fan ni volen fer res són una minoria residual

La majoria dels que viuen a casa dels pares esdevindrien pobres si marxessin

S'emancipen el doble d'immigrants que d'autòctons

El castellà predomina com a llengua inicial entre els joves

L'enquesta a la joventut de Catalunya del 2012 conclou que són una minoria residual els joves que no estudien, ni treballen, ni volen fer-ho. Només un 1,6% dels joves de 15 a 34 anys no treballa, ni estudia, ni busca feina, ni atén obligacions familiars, però una bona part d'aquests manifesten haver buscar feina sense haver-ne trobat o tenir problemes físics i anímics per buscar-ne o estudiar.

‘Ni-ni', estereotip erroni

Davant dels resultats, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, considera que ens trobem més aviat davant d'un grup en risc d'exclusió social i que l'estereotip d'un percentatge important de joventut que no estudia, ni treballa, ni vol fer-ho és erroni. El 61% de joves treballen o busquen feina, el 33% estudien i el 2,9% tenen cura d'algun familiar o fan la feina domèstica. El 36,6% dels joves entre 20 i 34 anys viuen a casa dels pares. El 40,8% d'aquests aporten més d'una quarta part dels seus ingressos a les despeses comunes. I, de nou, es posa en dubte l'estereotip d'un jove acomodat a casa dels pares, perquè actualment el 18,7% de llars de joves no emancipats viuen per sota del llindar de la pobresa. Sense els diners que ells aporten, les llars en aquesta situació augmentarien fins al 35,1%. A més, el 60% dels joves que conviuen amb els pares se situarien per sota del llindar de la pobresa si marxessin a viure sols. Entre els emancipats, el 17,6% viuen en parella sense fills, mentre que el 16,2% té fills. De fet, una quarta part del col·lectiu d'entre 20 i 34 anys tenen fills, un percentatge que creix fins al 47% en el tram de 30 a 34 anys.

Els joves nascuts fora de l'Estat espanyol s'emancipen abans que els d'aquí. En el trams de 15 a 19 anys, els immigrants emancipats doblen els autòctons i la diferència s'eixampla a mesura que augmenta l'edat. Els 92,7% dels joves de fora que tenen més de 25 anys ja s'han emancipat, mentre que només ho ha fet el 58% dels nascuts aquí.

Més de la meitat dels que tenen un contracte indefinit al·leguen manca de recursos per marxar de casa dels pares: el 25% té uns ingressos inferiors als 300 euros; el 50%, inferiors als 800, i el 75%, inferiors als 1.120 euros.

Escola bressol i llengua

Si, tal com demostren diversos estudis, portar els fills a escoles bressol els facilitarà assolir fites formatives i laborals en el futur, l'enquesta alerta d'una creixent escletxa social. Són les parelles amb estudis superiors i més ingressos les que hi porten els fills, i no ho fan les més desafavorides econòmicament i socialment, els fills de les quals ho necessitarien més.

Pel que fa a usos lingüístics, el 47% són castellanoparlants i el 36%, catalanoparlants, però, en canvi, el 75,5% parlen el català freqüentment i també el 76%, el castellà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.