Política

Diputats crítics del PSC es plantegen deixar l'escó

Dirigents d'Avancem estudien la possibilitat de renunciar-hi abans de la votació per demanar la competència sobre referèndums

Continuaran a l'executiva i demanen que ningú es doni de baixa

Els dos diputats del corrent crític Avancem Joan Ignasi Elena i Núria Ventura estudien, com una de les opcions plantejades, deixar l'escó al Parlament abans de la votació per demanar la transferència a la Generalitat de la competència per convocar referèndums. Tot i això, els crítics volen continuar formant part de l'executiva del PSC per “plantar batalla d'idees” i, fins i tot, demanen que cap militant es doni de baixa.

La nova estratègia sobre el dret a decidir del PSC, que es va aprovar en el consell nacional amb una majoria de més del 80% i en votació secreta, ha deixat certament tocats els sectors crítics del partit. “No tenim dret a votar contra el mandat d'una majoria de companys del partit, però d'altra banda no volem votar en contra de la nostra consciència”, asseguraven ahir fonts d'Avancem. “Hem perdut clarament al consell nacional, però no hem perdut a la societat”, argumenten. La decisió, però, no està presa encara.

Queden quinze llargs dies encara per conèixer el contingut concret de la proposta que sotmetran a votació CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP al Parlament sobre l'ús de la via de l'article 150.2 de la Constitució. Segons els crítics, en uns temps d'acceleració política com els que viu Catalunya, poden passar encara moltes coses. El més curiós és que, en cas que Elena dimitís, la següent a la llista electoral del PSC i que entraria automàticament seria Laia Bonet, una altra dirigent propera als sectors catalanistes.

Elena, dirigent d'Avancem i secretari d'innovació política a l'executiva del PSC, farà públic avui un article al seu blog en què fa “una crida a no trencar el carnet” i a mantenir viva l'ànima catalanista dintre del partit. Una dada que preocupa els crítics és que 130 membres del consell nacional no van ni tan sols anar-hi per votar un canvi tan important en l'estratègia del partit sobre el dret a decidir. És a dir, van faltar a la cita quasi un de cada quatre quadres del partit. Els catalanistes consideren que si haguessin votat podrien haver matisat la derrota.

La unitat d'acció dels díscols es podria trencar en les pròximes setmanes. Àngel Ros i Marina Geli, líders d'Agrupament Socialista, volen esperar, continuar dialogant amb la direcció dins del grup parlamentari i esperar esdeveniments. Ros va concretar ahir que no té “cap interès” a anar a parar al Grup Mixt, i descarta que “ningú hagi de deixar el partit” a causa del debat actual.

Avancem i Agrupament Socialista tenen previst tornar-se a veure “aviat” amb la direcció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia