cultura

memòria

Mor Josep Canal, pioner de l'arqueologia a Girona

Considerat el promotor dels estudis del paleolític inferior a Catalunya, va codirigir el jaciment del Puig d'en Roca

També ha destacat per la seva contribució a la història medieval a la demarcació

Josep Canal i Roquet-Jalmar, nascut el 27 de gener del 1920, va morir ahir a l'edat de 93 anys. Economista de professió, va destacar en el camp de la història i l'arqueologia, fins al punt que se'l considera el pioner dels estudis del paleolític inferior a Catalunya des que l'any 1972 va dirigir una campanya d'excavacions al jaciment gironí del Puig d'en Roca, juntament amb Eudald Carbonell (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i Henry de Lumley (Institut de Paleontologia de París). També va destacar per la seva important iniciativa al complex prehistòric de Serinyà –a la cova de l'Arbreda–, que va contribuir que el 1974 la Diputació de Girona acabés adquirint el jaciment –actualment en mans del Consell Comarcal–. Com a fundador de l'Associació Arqueològica de Girona, va reactivar els estudis sobre el paleolític inferior a Catalunya.

A més d'aquesta etapa, que comprèn aproximadament dels anys seixanta a mitjan vuitanta, Josep Canal va destacar posteriorment i fins als seus últims dies com a historiador, concretament com a investigador medievalista i com un dels principals especialistes en el món dels remences. Com a director del Grup de Recerques d'Història Urbana de Girona (HUG), integrat per altres historiadors com el seu fill Eduard Canal, Jordi Sagrera i Josep Maria Nolla, ha impulsat la investigació del passat medieval de Girona, especialment en relació amb els aspectes urbanístics, recollits en una col·lecció d'una desena de volums titulada Història Urbana de Girona i que va ser editada per l'Ajuntament de Girona.

Canal va ser autor de nombrosos articles i treballs científics en l'àmbit català. La seva influència en la recerca arqueològica llueix en treballs com Les estacions prehistòriques del Puig d'en Roca, El paleolític a les comarques gironines i Catalunya paleolítica, de l'any 1989. Aquest estudi, escrit amb Eudald Carbonell i considerat referencial, queda com la primera gran obra que tracta de manera específica i globalment el paleolític a Catalunya.

El mateix Eudald Carbonell, amb qui va mantenir no només un llaç professional, sinó també personal, considera Josep Canal tot un “referent” que, a més dels seus vessants d'historiador i arqueòleg, era un home “il·lustrat” i “preocupat pel seu país, sobretot en l'àmbit social”. En destaca el seu “gran perfil intel·lectual, que reunia unes condicions especials com poca gent té.” Carbonell va declarar ahir a aquest diari que el considera “ mestre i amic” i hi va afegir: “Li dec el que sóc.” Per la seva part, Narcís Soler, catedràtic de prehistòria de la UdG, en reivindica “la figura i el paper cabdal que ha tingut en l'arqueologia catalana, sobretot en el camp del paleolític inferior”.

La cerimònia de comiat se celebrarà avui, a les cinc de la tarda, a la sala de cerimònies del Tanatori de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia