Empreses

Aeca farà 20.000 cases autosuficients a Namíbia en 10 anys

Va començar com una enginyeria elèctrica i ara ofereix tot tipus de serveis i solucions energètiques, sobretot en renovables, arreu del món

L'any 2012 van tancar amb una facturació al voltant de 14 milions d'euros
L'empresa s'ha internacionalitzat obligada pel fre del govern a les renovables

L'empresa terrassenca Aeca Group està a punt de tancar l'operació que els permetrà impulsar la construcció en 10 anys d'un poblat de 10.000 cases a Namíbia, amb la col·laboració de diverses empreses, amb el que s'anomena model de construcció passiva o positiva, o el que és el mateix, una manera d'aixecar edificacions de manera senzilla i modulable, que sigui aplicable a tot el món i que incorpori solucions energètiques en tots els camps (residus, aigua, aïllament, llum...) L'objectiu és que hi hagi un consum zero per als particulars i que produeixin més energia de la que consumeixen amb la utilització de les renovables.

Aquest és només un dels diferents projectes en què treballa aquest grup, amb un model de negoci obert que es diferencia d'altres empreses del sector mediambiental perquè ofereix solucions globals d'eficiència energètica, ja que tracta amb totes les tecnologies renovables (solar fotovoltaica i tèrmica, geotèrmia, aquatèrmia, aerotèrmia, minieòlica, biomassa, biogàs), incorpora solucions d'aïllament, il·luminació led, domòtica, per a la càrrega de vehicles elèctrics, de tractament d'aigües, ja sigui potabilitzadors, purificadors i sistemes d'estalvi de consum com de recuperació d'aigües residuals o descontaminació de sòls. Unes solucions que fins ara donaven per a empreses i particulars de forma individual i personalitzada, també fent serveis d'auditories energètiques, certificacions i assessorament, però que ara donaran de forma global amb la seva introducció al sector de la construcció, el que un dels socis fundadors del grup, Ramon Nicolau, qualifica com “la cirereta del pastís”.

De fet, amb aquest model constructiu s'avança a l'aplicació de la normativa europea a l'Estat espanyol, que s'està retardant perquè no els interessa “ja que s'ha de vendre tot el que ja està construït”. Amb tot, Nicolau reconeix que quan a Espanya es comenci a aplicar aquest model d'edificació positiva “nosaltres ja tindrem experiència”.

La nefasta actuació en la regulació de les energies renovables que va emprendre el govern espanyol el 2008, fomentant l'especulació deixant créixer immensament el mercat per acabar regulant-lo i aplicant un codi tècnic que penalitza amb peatges econòmics la instal·lació de plaques fotovoltaiques a particulars per així mantenir els monopolis energètics de les grans companyies, va ser l'estímul final perquè l'empresa terrassenca d'enginyeria elèctrica creada el 1993 amb el nom d'Assessoria Energètica Catalana SA (Aeca) fes l'aposta per la internacionalització, on sí hi ha una consciència real i per fomentar les energies renovables, i s'oblidés del mercat nacional

Cinc anys després s'ha convertit en Aeca Group, formada per un conglomerat de gairebé una vintena d'empreses relacionades amb el sector energètic –l'última, amb menys d'un any de vida, relacionada amb temes de l'aigua–, sobretot de renovables, amb delegacions comercials a França, Egipte, Singapur, Mèxic, República Dominicana, Cambotja, i partners a l'Aràbia Saudita, l'Índia, Malàisia i l'Equador i una facturació l'any 2012 al voltant dels 14 milions d'euros, quan el 2008, només actuant a Espanya, va facturar uns 10 milions.

Aeca va ser fundada per l'enginyer Robert Aliana com a energia elèctrica especialitzada en la mitjana tensió, una especialitat que mantenen operativa en l'àmbit nacional, per anar evolucionant en consultoria amb la liberalització del mercat energètic i acabar entrant en el camp de les energies renovables i l'eficiència energètica. És aquí quan es gesta com a holding i s'incorpora com a soci fundador Ramon Nicolau.

Amb una plantilla al voltant de la trentena de persones, Aeca dóna una gran importància a la formació, a la qual destinen gran part de la inversió perquè la majoria del personal són enginyers, especialitzats per sectors, que han d'estar a l'última de les novetats tecnològiques. De fet, l'empresa va ser guardonada per la Cambra de Comerç de Terrassa enguany per implementar un pla de formació adaptat al projecte estratègic de la internacionalització, que inclou l'adaptació constant als canvis legislatius del sector energètic.

La voluntat del grup, explica Nicolau, és “obrir oportunitats de negoci” al major nombre de llocs possibles i amb molts socis diferents. “Nosaltres aportem la visió tècnica i el coneixement del sector i ells, la comercial de cada país”, amb la voluntat d'anar-se adaptant a les particularitats de cada projecte i model de negoci, afegeix Xavier Perpinyà, responsable de màrqueting d'Aeca.

I aquesta forma de treballar els permetrà presentar aviat la construcció d'un centre turístic tipus resort aïllat a la República Dominicana, que inclourà apartaments de luxe i hotels amb platja, que funcionaran de manera autosuficient sense haver d'estar connectats a la xarxa. Amb altres socis també desenvolupen la idea de construir ciutats senceres a Xile per al sector de la mineria.

En vint anys Aeca ha passat de ser una enginyeria elèctrica especialitzada en la mitjana tensió a un hòlding amb participació en una vintena d'empreses, amb molts socis europeus i una actuació global tant en serveis com en solucions vinculades a les energies renovables.
Facturació
14 M€
Treballadors
28
Any de fundació
1993

Equipar 140 escoles a França

Després de fer la instal·lació de granges solars i instal·lacions fotovoltaiques per a indústries a Espanya, la regulació del sector que va fer el govern va promoure la internacionalització de l'empresa, que des de fa dos anys participa en un projecte educatiu a la regió de la Vendée de la Bretanya francesa per equipar 140 escoles amb plaques fotovoltaiques per fases. La iniciativa els ha servit per desenvolupar un programa per als alumnes de conscienciació sobre energies renovables.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Aeca farà 20.000 cases autosuficients a Namíbia en 10 anys

Publicat a