Societat

El govern s'endeuta amb els túnels dels FGC per pagar 497 milions d'obres fetes

Deixa pel futur el pagament de 78 milions de l'obra de Terrassa i Sabadell

Vila explica que han aconseguit renegociar amb els bancs 300 milions més

Els deutes que ha d'afrontar cada any el Departament de Territori per pagar obres acabades en anys anteriors l'obliga a continuar endeutant-se per afrontar les que construeix ara. És el cas dels túnels dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) que construeix a Terrassa i Sabadell, i alguna altra obra, 78 milions de les quals es pagaran amb pressupostos futurs perquè al del 2014 s'han de destinar 497 milions a eixugar deutes de projectes d'anys anteriors. Aquest volum representa un 36% del pressupost del departament per l'any que ve i ja en fa uns quants que es destina com a mínim un terç dels diners a pagar obres antigues.

Però, a més, el conseller Santi Vila assegura que han pogut rebaixar en 300 milions aquest volum renegociant el deute amb les entitats bancàries. Vila parla directament del pressupost “hipotecat” que té el departament, lligat de peus i mans per poder fer obra nova. Irònicament, afirma que “continuem sent molt inversors, tot i que són obres ja fetes i seran les entitats financeres les que es beneficiaran d'aquest pressupost”. El pressupost que Vila presentava ahir al Parlament suma 1.369 milions, una quantitat limitada, segons ell, per la necessitat de destinar la major part dels diners a salut, ensenyament o benestar social.

Però, a més, Vila defensa, com també ho feia l'exconseller Recoder en el debat coorganitzat per El Punt Avui d'abans-d'ahir, que Catalunya és un país “raonablement madur” en infraestructures, una idea que només fa cinc anys rebutjava el seu partit al costat de tota la resta de formacions i entitats empresarials. És com la bombolla immobiliària, que fa sis anys gairebé tothom negava i que ara tothom diu que es veia a venir.

LA FRASE

Continuem sent molt inversors, tot i que són obres ja fetes i en seran beneficiàries les entitats financeres
Santi Vila
conseller de territori

L'ACA invertirà 277 milions, però el 2016

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat un pla d'inversió de 277 milions en obres de sanejament i proveïment en el període comprès entre els anys 2014 i 2018. La major part es començaran a executar el 2016, perquè entre el 2014 i el 2015 els esforços es dirigiran a reduir el deute de l'organisme. El deute s'ha reduït en 353 milions però encara és de 1.015.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia