Política

Terricabras serà el candidat d'Esquerra a les europees

Els republicans anuncien el fitxatge del filòsof, que ja va tancar la llista per Girona en les eleccions catalanes del 2012

ERC entén que l'anunci no afectarà la negociació a dues bandes per pactar llista amb CDC o Bildu

El filòsof Josep-Maria Terricabras serà el candidat d'ERC a les eleccions europees del 25 de maig vinent. L'anunci es va fer durant el consell nacional que els republicans celebraven ahir, amb la seva secretària general, Marta Rovira, vindicant-lo com el “candidat de país i pel país” ideal per “defensar la causa de la independència a Europa”. Formalment, encara es poden presentar altres candidats, com preveuen els estatuts del partit, però Terricabras és el candidat de la direcció, i ara la direcció no té la més mínima contestació entre les bases. I, per si algú ho dubtés, l'ovació a peu dret de prop d'un minut amb què els assistents van rebre l'anunci del fitxatge.

Terricabras, nascut a Calella fa 67 anys i que domina sis idiomes, és catedràtic i director de la càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la UdG, membre de l'Institut d'Estudis Catalans, autor de 16 llibres, traductor al català de Wittgenstein, Nietzsche i Freud i membre del PEN català. I, a més, un fervent independentista, com demostra tant al seu blog (www.terricabras.net) com en les seves nombroses compareixences radiofòniques i televisives. A Terricabras, que també és membre de l'Assemblea Nacional Catalana, ja li va oferir Oriol Junqueras encapçalar la llista d'ERC a Girona en les eleccions al Parlament de l'any passat, però va declinar l'oferta en trobar-se encara convalescent d'un greu accident de trànsit i es va limitar al gest simbòlic de tancar la llista. El mateix Junqueras i Rovira han portat en persona i en secret les converses per convèncer-lo ara que es presenti per eurodiputat com a independent.

Ahir, el filòsof va declinar fer declaracions a petició d'aquest diari. Sí va fer un piulada: “Hora important per Catalunya. ERC em demana un pas endavant i em sembla que l'he de fer. Per això accepto ser candidat al Parlament Europeu”, va escriure.

El fitxatge aprofundeix en l'estratègia renovadora dels republicans, entestats els últims anys a sumar a les seves files independents, i que té el millor exponent en el mateix Junqueras, que va iniciar el fulgurant ascens al partit enrolant-se també com a independent en els últims comicis europeus, els de 2009. L'escriptor Alfred Bosch, actual portaveu al Congrés, o l'advocada i opinadora Gemma Calvet, ara diputada al Parlament, són altres fruits d'aquesta dinàmica.

La qüestió és si el fitxatge pot influir, i com, en les negociacions que la direcció republicana manté a dues bandes per tractar de formar una llista conjunta amb CDC o amb EH Bildu. Al si del partit s'entén que la decisió no ha de suposar cap obstacle a les converses. Ahir, Pernando Barrera, portaveu de Sortu, una de les formacions que integren la coalició abertzale, va considerar al Twitter “molt bona” l'elecció de Terricabras –i el va felicitar amb un “enhorabona, professor”–, però va recordar que “és el candidat a les europees d'ERC, no d'una possible coalició que ara per ara no existeix”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia