Política

Hisenda en construcció

2014 · El govern crearà un cos de gestors tributaris per reforçar la base tècnica de l'agència catalana, que ha d'estar preparada per recaptar tots els impostos el primer semestre de l'any vinent més · Preveu que funcionaris del cos general hi puguin treballar temporalment

És l'estructura d'estat prioritària per al govern i l'executiu la basteix sigil·losament. CiU i ERC es van comprometre en el debat de política general a adaptar l'Agència Tributària de Catalunya perquè pugui assumir la “gestió plena” de tots els impostos suportats a Catalunya durant el primer semestre del 2014. Amb vista a l'any vinent, el govern ha incrementat un 29% el pressupost de la secretaria d'Hisenda, crearà nous llocs de treball a l'Agència Tributària i es prepara perquè funcionaris d'altres cossos hi puguin exercir funcions temporalment si és necessari. No obstant això, la Generalitat embolcalla cada avenç en aquest àmbit amb una cautela extrema. El president de la Generalitat, Artur Mas, de fet, ha admès la voluntat deliberada del govern de treballar-hi amb discreció. “No podem ser tan incauts o imprudents i anar amb totes les cartes obertes de tal manera que els nostres adversaris sàpiguen en quin minut han d'accionar cada palanca per enfonsar cada moment d'aquest procés”, declara en el llibre en què l'entrevista l'escriptora Teresa Pous. No obstant això, l'agència guanya cos en paral·lel a la negociació de la pregunta, de la data i de la via legal de la consulta, que el govern i els partits s'han compromès a tancar aquest desembre.

Una mesura fonamental per avançar cap a la hisenda pròpia és la creació del cos tècnic de gestors tributaris, que vol posar remei a la falta de personal de base per fer tasques de detecció de l'incompliment de les obligacions tributàries o de liquidacions.

Més funcionaris

Els nacionalistes i els republicans han inclòs en la llei d'acompanyament del pressupost la constitució d'aquest cos. L'engrossiran d'entrada 24 especialistes, segons ha aclarit el mateix conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. D'altra banda, la norma també permet que funcionaris d'altres àmbits puguin treballar amb caràcter temporal a l'agència si així ho decideix el director, Lluís Franco. D'una banda, els membres del cos superior d'administració general de la Generalitat podrien exercir les funcions del cos superior d'inspecció i tècnica tributària. De l'altra, podran exercir algunes feines pròpies del cos tècnic de valoració tributària treballadors del cos de gestió d'administració general o bé integrants dels cossos de diplomats arquitectes tècnics i enginyers tècnics agrícoles o forestals.

Entre les funcions de la secretaria d'Hisenda, a la qual l'executiu ha donat un marcat accent polític, hi ha “desenvolupar” l'Agència Tributària. El gros dels 35 milions que li corresponen en els comptes de l'any vinent es destinaran, justament, a revestir aquesta estructura d'estat. S'invertiran, per exemple, 5,5 milions en la incorporació de sistemes tecnològics per a la gestió i recaptació dels tributs.

Llei abans de l'estiu

Per endreçar la nova estructura de l'Agència Tributària, el govern també preveu elaborar un nou projecte de llei. La norma regularà els cossos i les escales d'adscripció exclusiva a la hisenda, per adequar l'organització a les competències que té assignades “i aquelles que s'hagin d'assumir”. Segons la llei d'acompanyament del pressupost que es tramita al Parlament, el govern n'haurà d'aprovar el projecte abans que s'acabi el juny.

Tot plegat es produeix després que l'Agència Tributària delegués algunes tasques a funcionaris estatals fa un any, signant un conveni amb el Deganat Autonòmic de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles de Catalunya. Una decisió que alguns experts van trobar contradictòria amb la voluntat declarada de construir la hisenda catalana.

Un any de nomenaments

No obstant això, l'Agència Tributària ha anat guanyant pes polític progressivament. El govern va fitxar a l'abril l'expert Juan Iglesias perquè defineixi un model que permeti la gestió de la “totalitat” dels impostos. Durant aquest any, a més, el Diari Oficial de la Generalitat ha publicat un degoteig constant de nomenaments que certifiquen el sacseig intern: s'han atorgat 20 llocs de treball singulars o de comandament i s'han produït una desena de reestructuracions internes. Per imperatiu legal, la Generalitat va fer públic al gener la relació de llocs de treball del personal funcionari de què disposa l'Agència Tributària de Catalunya. Segons aquest document, aquesta estructura d'estat disposava aleshores de 479 treballadors a les quatre demarcacions.

35
milions d'euros
es gastarà l'any vinent la secretaria d'Hisenda, que dirigeix Georgina Arderiu.
479
dotacions
de personal funcionari tenia l'Agència Tributària el gener d'aquest any, segons el DOGC.

Les diputacions, un gran pilar

Un altre dels compromisos de CiU i ERC és la pròrroga i el desplegament del conveni que l'Agència Tributària de Catalunya va signar amb les diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Amb aquell pacte, la Generalitat pretenia aprofitar l'estructura recaptatòria consolidada i repartida pel país de què disposen les diputacions (d'un miler de treballadors i gairebé 150 oficines en total). Una organització que podria ser essencial per bastir una hisenda pròpia amb una notable celeritat. Així s'establien les bases del que havia de ser l'embrió d'aquesta estructura d'estat, i que és una manera pràctica de compensar l'escàs desplegament territorial de l'Agència Tributària catalana. Les diputacions recapten i inspeccionen els impostos cedits pels municipis, com ara l'IBI, l'IAE, el de circulació i el d'obres i construccions, una potestat que els estalvia els problemes de liquiditat que sí que té el govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia