Política

Ajornen una setmana la ponència sobre la llei electoral

La reunió tindrà lloc el dia 16 de desembre i es començaran a discutir els primers articles del text refós

La reunió de treball sobre la llei electoral se celebrarà finalment el 16 de desembre, una setmana més tard del que s'havia previst. La convocatòria d'un acte el mateix dia 9 ha obligat a variar l'agenda que s'havien fixat els grups parlamentaris. Els ponents de la llei treballaran sobre el document que han elaborat els serveis jurídics del Parlament i que ha de servir de base de la futura llei, avançat per aquest diari.

A hores d'ara, l'esquelet de la norma, que obvia com es farà la distribució d'escons, inclou fins a 50 articles distribuïts en 5 apartats en què s'aborden aspectes com els drets electorals, el cens, l'administració electoral (sindicatura, juntes i meses electorals) i la convocatòria d'eleccions. Paral·lelament a aquests treballs, els grups intentaran assolir un acord definitiu pel que fa al sistema electoral amb l'objectiu de guanyar en proporcionalitat.

Actualment Catalunya és l'única comunitat que no disposa de llei electoral pròpia i, per tant, els comicis es regeixen per la Loreg, la llei electoral espanyola. De fet, en el document que es va lliurar als grups es mostra l'articulat de la Loreg, com també altres normatives com ara la basca i l'andalusa. També s'hi inclouen les aportacions i modificacions que al llarg de les reunions de la ponència han obtingut l'acord majoritari dels ponents.

El document substitueix els textos que fins ara s'han lliurat en les anteriors reunions de treball amb l'objectiu d'agilitzar els treballs. Un dels reptes és poder tenir enllestit el primer articulat de la llei el gener per traslladar-la al Parlament.

LES XIFRES

50
diputats
té CiU en els comicis del 2012, les simulacions electorals estudiades li atorguen entre 44 i 55 escons.
21
diputats
són d'ERC però les simulacions electorals estudiades per modificar la llei li atorguen entre 19 i 23 escons.
20
diputats
va obtenir el PSC però els simulacres no milloren gaire la xifra. Es quedaria entre els 20 i 21 escons.
13
diputats
té ICV, mentre que les simulacions electorals sobre els resultats del 2012 li atorguen entre 12 i 14 escons
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia