Successos

seguretat

Maten el fillol del rector de Riells a casa seva, a Blanes

La víctima, Kekeo Moraaes, brasiler, va voler protegir mossèn Jaume Reixach de l'atac del filipí Lumalang i va rebre dues punyalades que van ser mortals

L'homicida diu que “sentia veus”

Odycleidson Kekeo Moraaes do Nascimiento, un jove brasiler de 22 anys, el fillol del rector de Riells i Viabrea, mossèn Jaume Reixach, va morir apunyalat dijous a l'habitatge de Blanes que compartia amb el capellà. Kekeo Moraaes do Nascimiento va ser apunyalat per Eulogio Lumalang, de 44 anys, un home filipí nacionalitzat espanyol, que fa anys que resideix a Blanes, que sovint anava a casa del capellà.

Dijous a la tarda, Eulogio Lumalang va tocar el timbre de la casa de Reixach, el 6è B del número 47 del passeig Pau Casals, on estaven Reixach i Moraaes, i va pujar a dalt, com feia altres vegades, per la relació que mantenia amb Reixach, que temps enrere l'havia ajudat a trobar feina en un càmping i que sovint l'ajudava econòmicament ara que estava a l'atur. Un cop a dalt, Lumalang es va quedar una estona a l'entrada, mentre Reixach escrivia al seu despatx, fins que es va acomiadar dient: “Ja tornaré més tard, Jaume”, i va sortir. Al cap de tres quarts va tornar i el van tornar a obrir. “Nosaltres no sabíem que obríem un assassí”, remarca Reixach, que pensa que Lumalang, que molts dies anava a passar l'estona al pis mirant la televisió, aquell dia anava a buscar diners, ja que era habitual que n'hi donessin. “S'havia enllaminit de saber que sempre trobava alguna cosa”, diu Reixach. Lumalang va tornar a entrar al pis i es va quedar dret sense dir res, però Reixach va observar que portava una bossa d'un basar xinès, i a dins hi tenia un ganivet amb l'embolcall de plàstic dur. Quan Reixach va observar que desembolicava el ganivet, va reaccionar posant el peu a la porta i sortint cap a l'escala a demanar ajuda, mentre que el seu fillol es va interposar entre Lumalang i Reixach per tal de defensar el mossèn. Reixach va baixar al carrer i va entrar en un bar per demanar ajuda i trucar a emergències. Va tardar estona, recorda, a poder parlar amb l'interlocutor adient per demanar auxili. Quan encara era al bar, va poder veure que Lumalang sortia corrent de l'edifici. Llavors, acompanyat dels veïns, va pujar cap al pis, desitjant que no li hagués passat res a Kekeo Moraaes. Però quan van arribar a dalt van comprovar que el noi havia estat apunyalat i que ja era mort. “Jo no vaig pas marxar amb la intenció d'abandonar Kekeo sinó que la meva intenció era anar a buscar ajuda. En aquell moment em va semblar que era el millor”, lamenta Reixach, que sospita que la reacció violenta de Lumalang només es pot explicar perquè hagués tingut un brot d'agressivitat. Lumalang, segons té constància Reixach, havia protagonitzat altres episodis violents, però el capellà sempre havia exercit sobre seu una ascendència i a ell el respectava. Reixach és conscient que era per interès. “Perquè no podia matar la gallina dels ous d'or”, exposa Reixach, que recorda, però, que Lumalang solia mirar-se amb recel el seu fillol. Odycleidson Kekeo Moraaes do Nascimiento feia uns tres anys que residia amb Reixach al domicili de Blanes, després que el capellà, que el va conèixer al Brasil quan encara era menor d'edat, decidís afillar-lo. Reixach anomenava fillol Kekeo encara que no fos el seu padrí oficial i afirma que se l'estimava “com a un fill”.

El cos del noi va ser traslladat a l'institut de medicina legal de Girona, on els forenses li practicaran l'autòpsia en les properes hores. Un cop fet l'aixecament del cadàver i la inspecció ocular a l'escenari del crim, la comitiva judicial no va precintar l'habitatge i Jaume Reixach ja hi va passar la nit. El capellà, que va qualificar el crim “de desgràcia imprevisible sense lògica”, intenta complir les seves obligacions i avui compta oficiar la cerimònia del casament que té concertat i demà la missa del diumenge a la parròquia de Riells i Viabrea.

Sentia les veus dels germans de les Filipines

Eulogio Lumalang va ser detingut la mateixa nit del crim a la zona del cementiri de la població i va ser traslladat fins a l'escenari del crim, on, assistit pel lletrat Horacio Airaudo Mariño, va ser interrogat en relació amb l'assassinat en presència del jutge i de la fiscal, que no van treure un relat gaire coherent dels fets per part de Lumalang. Com que tenia problemes d'expressió, el lletrat va demanar que fos assistit per un intèrpret, però el jutge ho va denegar perquè sabia que el detingut coneix bé l'espanyol, per les altres vegades que ha anat a parar a presència judicial. El detingut no va negar que hagués estat a l'habitatge i també va quedar força clar que quan va marxar el primer cop de la casa va anar a comprar el ganivet que portava durant la segona visita. Però no va admetre de forma explícita que ell fos l'autor de la mort de Kekeo Moraaes ni tampoc va aclarir el motiu de l'agressió, tot i que va explicar que “sentia veus” que l'empenyien a fer coses. Lumalang, que sordeja d'una orella, ja havia revelat a mossèn Reixach que a vegades sentia les veus dels seus germans que li arribaven des de les Filipines. Reixach, segons recorda, li havia aconsellat en més d'una ocasió que visités un psiquiatre però no li havia fet cas. Lumalang feia uns dos anys que estava a l'atur després que perdés la feina que li havia trobat el capellà en un càmping i també s'havia separat de la dona, després que el denunciés per maltractament i li dictessin una ordre d'allunyament. La pèrdua del treball i l'allunyament de la família va deixar Lumalang en una situació de semiindigència i frustració. Ahir, el detingut va ser interrogat a la comissaria dels Mossos, aquest cop en presència d'un intèrpret filipí, però es va acollir al seu dret a no declarar. El lletrat Horacio Airaudo ha demanat que se li faci una avaluació de l'estat mental. Els Mossos ahir no havien localitzat l'arma del crim. Jaume Reixach va trobar un ganivet a les escombraries de casa seva i l'entregarà als Mossos per si és l'arma homicida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia