Salut

serveis socials

El Consorci d'Acció Social vol exportar el seu model

Amb 3.000 usuaris, el consorci s'obre a exportar el seu projecte, després de tenir ja presència a Tarragona, Lleida i Barcelona

Va néixer el 2008 a la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès

El Consorci d'Acció Social de Catalunya tancarà el 2013 oferint servei a 12 comarques catalanes i havent atès prop de 3.000 usuaris, després que la Diputació de Girona l'hagi absorbit per garantir-ne la continuïtat. Una operació necessària perquè la nova llei de reforma de les administracions locals comprometia greument el seu futur. Un projecte que ha de perviure perquè, segons paraules del seu president, Miquel Noguer: “Es modèlic quant a funcionament i està obert a continuar expandint-se pel territori.”

El CASC se centra a donar serveis a la gent gran –gestiona 21 centres a tot Catalunya–, la violència de gènere, la promoció de l'autonomia personal i les cases d'acollida per a infants, com a punts forts del seu programa.

Amb tot, un dels projectes que ha despuntat, segons explica el gerent de Sumar, l'empresa pública que dóna el servei al consorci, Estanis Vayreda, és el de la promoció de l'autonomia personal a domicili: “L'objectiu ha estat donar eines a través d'un terapeuta ocupacional sobre com treballar precisament aquesta autonomia i ajudar-los principalment resolent ajudes i dubtes.” Des que es va impulsar, ara fa quatre anys, s'han atès més de 750 persones en situació de dependència i amb l'objectiu de retardar l'ingrés en un centre assistencial o residencial, dels quals un 48% eren majors de 80 anys; un 34,4%, d'entre 66 i 80; un 15,6%, d'entre 19 i 65 anys, i, finalment, un 2%, menors de 18 anys. “Hem de tenir present que un 78% de les persones ateses han retardat el seu ingrés en un centre només seguint les indicacions del terapeuta.”

Les cases d'acollida per a infants, segons Vayreda, són un altre exemple del dinamisme de l'entitat. Aquest és un exemple de col·laboració pública i privada per a un programa residencial d'estada temporal que té com a principal finalitat treballar les capacitats d'infants i adolescents –i de les seves famílies–, per possibilitar el retorn de l'infant a la família o la seva emancipació.

Per aquest servei ja han passat 228 joves, un 78% dels quals eren de famílies monoparentals. Aquest projecte es porta a terme a través de la Fundació Acció Social Infància (FASI), entitat participada en més d'un 50% pel CASC, amb el suport de la Generalitat i l'Obra Social de La Caixa. Es disposa de nou pisos, o cases d'infants, a Santa Coloma de Farners, Blanes, Lloret de Mar o Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia