el lector escriu

Els consumidors opinen sobre els transgènics

Aquesta setmana passada, un diari barceloní ha fet públic el resultat de l'enquesta És vostè partidari de consumir transgènics? De les 2.386 persones que han votat, el 80% ha dit No, el 17% Sí i el 3% NS. Fa un mes, en l'enquesta Aprovaríeu que a Catalunya es prohibissin els cultius transgènics?, el resultat, quan vaig votar, tenia exactament els mateixos tants per cents que ara aquesta. Mentre l'opinió pública, els consumidors, es posiciona clarament en contra, fa un mes, CiU, PSC i el PPC es van unir per impedir que prosperés la ILP que havia presentat Som lo que Sembrem al ple del Parlament català. D'aquesta manera es va impedir que hi hagués discussió, perquè només calia parlar-ne, escoltar totes les veus. El Partit Socialista al govern, amb Cristina Narbona com a ministra, era molt més crític amb els transgènics. Ara sembla continuador de l'era Aznar.

Està clar que la feina dels lobbies de pressió està recollint els seus fruits. Està clar que les indústries agroquímiques que han invertit cents de milions de dòlars i d'euros en aquesta aventura volen recuperar tan aviat com sigui possible les inversions fetes en investigació i desenvolupament. Gairebé no sabem res dels efectes a llarg termini en la salut humana i encara menys en els animals, les plantes i la resta de cultius. Però això a les companyies de llavors no els preocupa gens, el que volen és repartir-se el pastís gegantí planetari que representa aquesta indústria, per cert la més impopular de la història.

Per això no volen perdre el temps amb anàlisis de riscos, en tot cas aquests es faran sobre la marxa... per això Espanya continua ignorant la moratòria que des de fa 11 anys han adoptar tots els països europeus.

Per tot plegat, potser la manera més directa que tenim de controlar allò que mengem és participar en el cultiu i la distribució dels nostres aliments, formar part d'una cooperativa de consum, i consultar la Guia Roja i Verda de Greenpeace.