Opinió

la tribuna

La llengua, l'ànima del país

Tenim un dèficit preocupant: l'escassetat de joves que volen dedicar-se als estudis de la llengua del país, del català. De fa uns quants anys cada vegada són menys els nois i noies de secundària que se senten atrets pels estudis de llengua i literatura catalanes i que trien l'opció de dedicar-se professionalment a un àmbit tan apassionant com necessari per al país

I no és pas que no hi hagi demanda de professionals. De fet, tots els qui s'han graduat en aquesta disciplina els darrers anys han trobat feina amb facilitat. En una societat moderna com la catalana, els llocs de treball que requereixen professionals de la llengua són amplis i variats

Amb l'inici de la preinscripció universitària, comença un moment crític per a molts joves del país. És el moment de decidir què volen estudiar, en quins estudis poden trobar la realització personal o quina carrera s'ajusta més a les seves aptituds i perspectives.

Sortosament, el nostre sistema universitari ha fet un esforç innegable per oferir un ampli ventall d'opcions d'estudis que poden cobrir alhora les demandes dels joves i les necessitats del país. En la majoria d'àmbits de coneixement, l'oferta és prou àmplia com per assegurar el futur del país a un termini mitjà de manera raonable.

L'administració, però, ha d'estar atenta per detectar els possibles buits que pugui haver-hi en un determinat espai d'estudis en què, adés per poca visibilitat social (no tots els estudis tenen una sèrie televisiva que els en faci publicitat gratuïta), adés per dificultat d'estudis o per altres causes, es produeix una baixada d'interès entre els joves que, a la llarga, ens pot afectar de manera irrecuperable com a societat.

Fa tres anys, per exemple, vam detectar una situació alarmant amb les enginyeries: feia anys que pocs estudiants de secundària feien aquesta opció, així que ens podríem haver trobat que d'aquí a un temps no tinguéssim prou joves amb talent per ocupar els llocs de treball i donar a l'economia del país la innovació i la capacitat de generar solucions als problemes de la vida quotidiana gràcies a l'aplicació dels coneixements científics. I vam posar en marxa el programa ENGINYCAT, que, de moment, ens ha permès parar la davallada i atreure més joves cap a aquesta branca d'estudis.

Però ara tenim un altre dèficit preocupant: l'escassetat de joves que volen dedicar-se als estudis de la llengua del país, del català. De fa uns quants anys (fins l'any passat, almenys), eren cada vegada menys els nois i noies de secundària que se sentien atrets pels estudis de llengua i literatura catalanes i que triaven l'opció de dedicar-se professionalment a un àmbit tan apassionant com necessari per al país i per al que en constitueix el nervi en molts aspectes: el suport del pensament col·lectiu, el sistema de signes que ens permet d'entendre'ns col·lectivament i el vehicle que aguanta la nostra cultura i en bona part la nostra identitat com a poble, la llengua catalana.

Hi ha demanda

I no és pas que no hi hagi demanda de professionals relacionats amb la llengua. De fet, tots els qui s'han graduat en aquesta disciplina els darrers anys (i més encara, els anteriors) han trobat feina amb facilitat. En una societat moderna com la catalana, els llocs de treball que requereixen professionals de la llengua són amplis i variats: en els sectors editorial, de la traducció, de les enginyeries de la llengua (traducció automàtica, TIC i llengua...), en els mitjans de comunicació (escrits i audiovisuals), en la gestió del plurilingüisme, en l'àmbit de l'acollida de persones nouvingudes, en el camp de la planificació lingüística, en el món de la publicitat, com a guies en els itineraris literaris que hem posat en marxa, etcètera. Dono per descomptat que també en el camp de l'educació, però no solament.

El país, doncs, necessita la generositat i el talent dels joves d'educació secundària que vulguin esmerçar-los en estudis que ens ajudin tant a mantenir l'expressió més genuïna de la nostra essència, com a afinar i aprofundir en el coneixement de la nostra llengua i literatura. Es tracta d'una crida al servei, però també d'una oferta ben interessant pel que suposa de feina segura (i ara mateix aquesta tampoc no és pas una raó de poca importància!).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia