Articles

Vuits i nous

Garses a l'Acròpoli

Sóc a l'Acròpoli d'Atenes llegint la placa de marbre que conté l'elogi que Pere el Cerimoniós va fer d'aquell lloc el 1380 –“Lo castell de Cetines és la pus richa joya que al mont sia”–, quan se'm situen al darrere dues dones que exclamen: “Qué vergüenza, primero en catalán, y pagado por el estado”. Sota el text en català hi ha la traducció al castellà, l'anglès i el grec. Em giro, dic a les dones que és lògic i normal en qualsevol traducció que l'original vagi al davant, però em donen l'esquena i se'n van agafades del bracet sense escoltar-me. Com que en l'estona que han estat darrere meu no és possible que hagin pogut llegir la placa sencera i menys fer-se càrrec que la inscripció de dalt és en català, jo estic convençut que aquestes dones són unes agents de l'anticatalanisme reclutades entre aquelles antigues operadores de la Telefónica de veu despectiva i d'espinguet amb la missió de fer la murga a tothom que s'aturi davant la placa posada per l'Instituto Cervantes i el Ministeri d'Exteriors espanyol.

Eusebi Ayensa, el director de la seu grega del Cervantes, m'havia donat el dia abans informacions sobre com ha estat possible col·locar una placa d'aquestes característiques en un lloc tan protegit: “Primer, la importància que un rei europeu valorés l'estil clàssic cent anys abans que ho fes el Renaixement. Després, hi ha hagut la complicitat de Carmen Caffarel, la meva cap.” Carmen Caffarel, catalana, és la directora general de l'Instituto Cervantes. “Has de pensar, també, que els catalans de l'època del Cerimoniós i d'abans van deixar un record infame a Grècia, que encara en certs sentits subsisteix”, m'afegeix Ayensa, que ha editat els papers de l'hel·lenista Antoni Rubió i Lluch on aquest mal record queda documentat. “La divulgació de l'elogi de Pere el Cerimoniós és una manera de congraciar-nos amb els grecs”. Congraciar-nos amb els grecs: és eufònic.

I amb aquelles dues garses, hi ha possibilitat de congraciar-nos-hi, congraciar-nos amb les garses, o ho deixem córrer per sempre i que les bombin?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.