Opinió

opinió

Tendència negativa per la convivència

Després de dos mesos de les eleccions municipals, des de la Taula d'Entitats de Suport als Immigrats (TESI) –espai de coordinació format per organitzacions i entitats d'immigrats i/o que treballen amb immigrats i minories culturals de la demarcació gironina– és un bon moment per analitzar com s'ha instrumentalitzat la immigració, i de veure que els resultats electorals haurien de preocupar qui encara pensa que la democràcia és l'encaix i respecte de les minories en el sistema polític.

La manipulació de la realitat migratòria i de la diversitat cultural en la nostra societat, com a eix central en els períodes electorals, s'ha anat definint i intensificant de manera paral·lela a l'evolució de la crisi actual. S'ha focalitzat la culpa de tots els problemes que patim sobre l'impacte del immigrats envers el nostre estat de benestar, equiparant aquests a usurpadors aliens a la nostra societat, que tan sols són aquí per treure aquells beneficis que tant ens ha costat obtenir. La utilització d'estereotips i prejudicis ha estat l'arma utilitzada per aconseguir una representació alarmant en cert nombre de consistoris, on s'han generalitzat les idees negatives associades a determinats col·lectius. Qui ha apostat per aquesta via ha vist augmentada la seva representació en nombre de regidors, sense patir cap penalització pel seu vocabulari incendiari.

Sembla interessant indicar que prop de la data de les eleccions va aparèixer un informe de l'Obra Social de La Caixa on es posava de manifest quina havia estat la utilització de les prestacions de l'estat de benestar per aquells ciutadans no espanyols. No crec que faci falta enumerar la bateria d'estadístiques que rebenten tots aquells estereotips i prejudicis que tan sovintegen. Algunes dades d'aquest informe: el 31% dels espanyols han acudit a serveis d'urgències mèdiques en els darrers 12 mesos, els estrangers ho han fet pràcticament en la mateixa proporció, en un 32%; el 92,2% dels recursos assistencials per a cobrir necessitats de subsistència s'ha destinat a persones espanyoles, i per acabar: que menys de l'1% dels beneficiaris de pensions són estrangers.

Estem perdent valors essencials per la convivència i no és a causa de la crisi sinó pel rebuig als altres, als diferents, s'anomenin gitanos, jueus, subsaharians, magribins...

Comissió Jurídica de la TESI

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.