Opinió

L'Onze de Setembre del 1971

L'acció del Front Nacional de Catalunya, molt espectacular per l'època, amb Franco encara viu, consistia a camuflar un aparell de megafonia per difondre un comunicat a la via pública

Una de les històries de la clandestinitat poc conegudes actualment és l'acció que va fer el Front Nacional de Catalunya l'Onze de Setembre del 1971 a Barcelona, fet pel qual es podria dir que va ser una Diada amb megafonia. L'acció, molt espectacular per l'època, amb Franco encara viu, consistia a camuflar un aparell de megafonia per difondre un comunicat a la via pública. Un cop els homes del FNC hagueren comprat l'aparell, el provaren en una terrassa de l'Eixample, a can Surroca. Ho feren amb música i el resultat va ser satisfactori quant a intensitat i claredat de so. Com que a Catalunya era impossible d'adquirir, van comprar a Andorra un disc de cançons revolucionàries cubanes i de la Guerra d'Espanya que contenia, també, Els Segadors. L'enregistrament del comunicat es va fer a can Surroca, amb una veu de dona, la d'Anna Esmerats, i una altra d'home, la de Robert Surroca.

Antoni Malaret va trucar des de Sant Just Desvern per llogar una habitació a l'hotel Duval, del carrer de Trafalgar. La va demanar dient que era per a un noi estudiant, un xic delicat de salut i que, per tant, necessitava una habitació ben ventilada que donés al carrer. El personatge de l'estudiant va representar-lo Àlvar Valls, que es presentà a l'hotel amb una perruca i ulleres, amb l'aspecte ben trasmudat perquè ningú el reconegués. A les maletes hi duia l'aparell.

Faltaven dos dies per l'Onze i la gent del Front Nacional muntà un servei de contravigilància al bar de l'hotel, freqüentat per policies i membres de la Brigada Político-Social. L'Onze, Àlvar Vall deixà l'aparell a punt en una finestra de l'habitació que donava al carrer, tatxonà el pany de la porta amb xiclet i va connectar uns fils a l'aparell, per aparentar un artefacte, amb una nota que avisava del perill de manipular-ho.

Cap a les vuit del vespre, força gent s'havia acostat al lloc citat els dies anteriors mitjançant fulls volants. Molts estaven avisats que es produiria una acció, però no sabien quina. A les vuit en punt, enmig
de l'alegria dels ciutadans i l'empipament del policies, començaren a sonar amb força les notes de l'himne i a sentir-se el missatge: “Atenció! Atenció! Us parla el Font Nacional de Catalunya...”.

La sorpresa dels grisos fou de les grosses. Després del missatge tornà a sonar l'himne. La policia no localitzava el lloc d'on procedia el so. Finalment, anaren cap a l'hotel Duval. La cinta enregistrada tenia, a l'inici, quinze minuts en blanc, els necessaris per donar temps a Àlvar Valls per marxar. Mentre cada vegada més gent escoltava les repeticions del missatge i Els Segadors, la policia pujà a l'habitació on hi havia instal·lat el giny. El xiclet al pany va servir de poc perquè els grisos esbotzaren la porta. Tampoc no feren cas dels cables, ni de l'avís de perill. Quan les primeres notes de l'himne es repetien, després d'haver-se pogut reproduir l'enregistrament sencer diverses vegades, desconnectaren l'aparell. Però l'objectiu ja s'havia assolit.

La gent del FNC va deixar un sobre amb diners a l'habitació. Era per a la propietat de l'hotel, perquè es paguessin els possibles desperfectes causats. Els diners, però, no arribaren mai als destinataris. Quan el FNC fou legalitzat, a la fi de la dècada dels 70, després de les eleccions del 15-J, representants de l'hotel Duval es presentaren al local del partit polític i expressaren la seva satisfacció pel fet que l'acció de l'11
de Setembre del 1971
hagués tingut lloc al seu establiment públic. Una acció de la qual se'n feu ressò el diari
L'Indépendant i altra premsa
estrangera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.