Opinió

Vuits i nous

Elefants i anyells

Hi havia hagut el príncep i la corista, amb Laurence Olivier i Marilyn Monroe, i hi ha el Rei i la Corinna, amb Joan Carles I i Corinna zu Sayn-Wittgenstein, comtessa alemanya de quaranta-cinc anys. La premsa ha procurat amagar la relació de tots dos segons el principi que la intimitat de les persones ha de ser respectada, però per quin motiu vostès, lectors, han de saber menys del que saben els cambrers dels restaurants i hotels de més luxe, els dependents de les botigues de Serrano o el passeig de Gràcia o els indígenes de Botswana que donen suport a les caceres? A més, la comtessa també ens costa diners públics, ni que sigui de forma indirecta: la reina Sofia no adquiriria tan sovint bitllets per Londres o no hauria anat a celebrar la Pasqua a Grècia si no es trobés la Corinna així que obre una porta de la Zarzuela o hi fa dissabte.

El pitjor per a la imatge del Rei davant els ciutadans i davant del món no són els diners que el safari reial amb foc real ha costat. Tampoc que ell faci l'Hatari, el Mogambo o La Princesa d'Àfrica mentre Espanya es troba en una situació econòmica crítica. Tampoc que brodi jocs de llit en detriment de l'esposa legítima amb qui el mes que ve farà cinquanta anys que es va casar i que ja veurem com ho celebraran. El pitjor és que el Rei caçava elefants. La gent pot perdonar les infidelitats perquè la carn és dèbil i dels pecats del piu Nostre Senyor se'n riu; pot perdonar despeses abusives perquè el diner al cap i a la fi no deixa de ser el vil metall. El que no perdona la gent de cap manera perquè l'ecologisme, l'amor als animals i en definitiva la civilitat ha fet molt forat en els últims temps entre petits i grans, és que el Rei a la selva mati elefants, l'animal que per volum i simpatia inclou tots els altres.

La Letícia va anar a visitar el sogre a l'hospital havent vestit una de les seves filles amb una samarreta que duia estampada la figura d'un anyell. L'anyell: símbol de la innocència animal i de la Pasqua que el Rei va celebrar a trets. Aquesta Letícia en sap de cada mà. Aquesta Letícia renya el Rei sense dir. Aquesta Letícia va directa al tron amb caràcter i sentit de la realitat. Deien que destruiria la monarquia i encara la salvarà. Felip, et lligarà curt.