Opinió

llegir i Escriure

El patrimoni intangible

Remedios Varo va fer universals molts signes d'identitat del seu poble

D'entrada, no sembla que la població selvatana d'Anglès tingui prou mèrits per ser declarada –com ho ha estat– bé cultural d'interès nacional en la categoria de conjunt històric. Vista des de fora, no presenta un perfil especialment significatiu. Quan hi entres, però, hi vas descobrint els secrets d'un nucli que conserva la configuració de l'urbanisme medieval, amb carrers singulars com el d'Avall, el de l'Empedrat i el del Call, amb grans arcades i façanes de vells casals que són exponents notables del gòtic civil. S'ha considerat que convé conservar i protegir aquest conjunt, perquè explica molt plàsticament l'evolució històrica de la vila i de molts altres pobles de Catalunya, ja que conté elements que van del romànic al gòtic i del modernisme al noucentisme. D'aquests últims estils són l'antic Centre Republicà, el centre de L'Aliança i, sobretot, les dues cases fetes i refetes per l'arquitecte Rafael Masó, can Peix i can Cendra, aquesta convertida en seu de l'Ajuntament, amb els fastuosos jardins d'ús públic. Els amos d'aquestes dues cases tenien lligams amb la fàbrica tèxtil Burés, el vapor de la qual ja fa dos anys que també va ser declarat bé cultural nacional en la categoria de monument històric.

Però Anglès disposa encara d'un tercer patrimoni, més difícil de materialitzar però no menys important que el de les pedres i el de les màquines. Aquí hi va néixer, l'any 1913, la pintora Remedios Varo, figura fonamental del surrealisme espanyol, autora de desenes d'obres subtils que aporten al moviment un inesperada i misteriosa tendresa. Va viure a Anglès cinc anys potser decisius, perquè sempre més, en els seus olis famosos, va fer-hi aparèixer, transfigurats pel record, la serralada de les Guilleries, les escales del carrer Major, les monges i les nenes del col·legi, la xemeneia de les mines, les rodes de Bagant, la maquinària de la Burés o el tamboret de les filadores. Aquest patrimoni intangible no pot –ni necessita– ser protegit per cap declaració oficial. Però gràcies a l'art de Remedios Varo, molts elements essencials de la identitat anglesenca s'han escampat arreu i han adquirit una ressonància i una permanència universals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.