Opinió

La contraportada

El somni americà

L'Assemblea Nacional Catalana enceta els actes per la Marxa cap a la Independència invocant la declaració del 1776 dels Estats Units d'Amèrica

El 4 de juliol de 1776, els Estats Units d'Amèrica van aprovar la Declaració d'Independència. Un text qualificat de transcendental no només pel seu valor històric, sinó també pel que va significar en l'establiment d'una sèrie de valors: el dret a la llibertat, el respecte dels drets del poble o la lluita contra la tirania. Per aquest simbolisme, i també perquè “els catalans podríem firmar aquesta declaració sense gaires problemes”, l'Assemblea Nacional Catalana del Gironès va triar ahir aquest text –236 anys i un dia després– per encetar el conjunt d'actes que acabaran l'11 de setembre a Barcelona amb la Marxa cap a la Independència. Una manifestació que, en paraules de l'organització, vol convertir-se en la més important feta mai a Catalunya a favor de l'estat propi.

L'acte d'ahir va començar poc després de les vuit del vespre al punt de trobada de la Rambla de Girona, on es van aplegar més d'un centenar de persones. En primer lloc, va parlar l'alcalde de Vilablareix, David Mascort, en nom de nou alcaldes i regidors de la comarca: Bescanó, Canet d'Adri, Llagostera, Cassà, Girona, Sant Martí de Llémena, Celrà i Fornells. Mascort va defensar el paper dels municipis com a punta de llança per aconseguir cada vegada més suport a la independència de Catalunya. Tot seguit, l'actor David Planas va fer la lectura de la Declaració d'Independència dels Estats Units. I després, l'historiador Jaume Sobrequés va fer un discurs en què va recordar els diversos episodis d'enfrontament entre Catalunya i l'Estat espanyol: “La història s'ha anat repetint, hi ha hagut moments de grans esperances, i avui, com sempre, continuen les agressions permanents i constants.” Per acabar, Sobrequés va insistir en una idea: “Ara s'uneixen dues coses. Avui es pot defensar la independència no només amb arguments del cor, sinó també des de la raó. En cinc anys la mentalitat del poble català ha canviat, i ara ja no es pot aturar”, va insistir.

L'acte va acabar amb el cant d'Els segadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.