Opinió

Sucre, salut i impostos

Pel que fa
a les begudes refrescants,
pot ser adient incrementar
els impostos

Una de les mesures del pacte CiU-ERC per a la propera legislatura és “la introducció d'un gravamen sobre les begudes de refresc amb excés de sucre, per raons de salut, que afectaria principalment les grans distribuïdores de begudes”. A qui pot afectar més aquesta mesura no és a les distribuïdores sinó a les elaboradores, i a Catalunya n'hi ha d'importants. Per altra banda, no se sap què vol dir en aquest cas “excés de sucre”, perquè les begudes refrescants, a base de cola, amb sucs o amb aromes de fruita, en contenen un 10% com a component característic. A partir de quant seria l'excés, o és que es considera que aquest ja és un consum excessiu de sucre? Altra cosa són les variants light, que pràcticament no aporten cap caloria, el gust dolç de les quals es deu a additius edulcorants.

Els greixos (especialment els saturats, propis sobretot dels greixos sòlids), la sal (pel sodi que conté) i els sucres són els components de la dieta que cal reduir per contribuir a lluitar contra l'obesitat i els trastorns cardiovasculars. Per això, una mesura que ja fa un temps apliquen moltes administracions d'arreu és la d'incrementar els impostos dels productes que els contenen. Alguna de les votacions coincidents amb les darreres eleccions presidencials dels EUA incloïa posar un impost a les begudes refrescants. L'efecte sobre les hisendes públiques és obvi, però pel que fa a la repercussió sobre la dieta i la salut dels ciutadans ja no ho és tant. Ara fa un any Dinamarca va instaurar un impost sobre els greixos saturats dels aliments i ja l'han hagut de suprimir, perquè no millorava l'alimentació de les persones i empitjorava la seva butxaca i l'economia del sector productiu corresponent. Això no és cap novetat. Els legisladors danesos eren gent poc informada, perquè ja s'havia comprovat que quan augmenta el preu d'aliments amb greix, els consumidors no compren més verdura i fruita, sinó productes semblants als que s'han encarit, que solen tenir menys greixos però més sal, perquè volen certs sabors més o menys intensos i del mateix tipus.

Pel que fa a les begudes refrescants, pot ser adient incrementar els impostos ja que des del punt de vista nutritiu en podem prescindir perquè no aporten cap més nutrient que sucres i una mica de minerals, entre els quals sodi. Però els sucres es troben en molts altres aliments dolços (xocolata, bombons, pastissos) o s'afegeixen per endolcir-los (és el cas del cafè o el te, per exemple). També n'hi ha a les fruites i els seus sucs, aquí sí acompanyats de vitamines i minerals, però si canviem les begudes refrescants per sucs de fruita, pel que fa als sucres serem allà mateix. Per això no és aconsellable beure massa sucs de fruites.

Els sucres més importants són la sacarosa o sucre corrent, la glucosa i la fructosa. La sacarosa està formada per glucosa i fructosa unides en una sola molècula. La fruita i la mel porten glucosa i fructosa per separat, però les calories (4 per gram) són les mateixes per a tots. No són imprescindibles, però proporcionen energia de ràpida disposició i un gust agradable del qual, amb moderació, tenim dret a gaudir. Fins i tot les criatures. Un estudi recent demostra que si se'ls dóna una solució de sucre abans de vacunar-les, ploren menys temps. La sacarosa s'obté fonamentalment de la remolatxa i la canya de sucre, per successives extraccions i purificacions. El producte final és sempre el mateix. El sucre roig o morè també és sacarosa, amb una mica d'impureses perquè no s'ha arribat a la purificació final, però pràcticament no conté cap altre nutrient i no té fonament considerar-lo millor, o més “sa”, que el blanc. Les persones sense patologies associades als sucres poden arribar a consumir-ne uns 40 grams al dia, i no s'engreixaran si el conjunt de la dieta és correcta, amb o sense begudes refrescants.

En definitiva, reduir el consum d'aquestes begudes és aconsellable si és excessiu, però pel que fa a l'obesitat el que compta és el conjunt de l'alimentació i les calories que ingerim en total. Per això, més que augmentar-ne el preu, és més efectiu destacar a l'etiqueta les calories que aporten. A més, s'ha observat que l'efectivitat de reduir el consum a base d'impostos només és clara amb augments per sobre del 20%. Ara bé, si l'impost de la Generalitat tira endavant, al consumir-les farem una petita contribució a la nostra economia nacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.