Opinió

de set en set

Chávez

Dimarts moria el president electe de Veneçuela, Hugo Chávez. Vaig saludar Hugo Chávez el 2009, a Belém do Pará, al Brasil, en la novena edició del FSM. Va ser convidat per Lula, i juntament amb Evo Morales van ser els únics dirigents mundials que van participar en els actes paral·lels al gran esdeveniment de la societat civil organitzada. Seguint-ne el rastre a través de la nostra premsa, se'ns descobria un líder (perquè això ha estat innegable), populista, un pèl fatxenda, que rebia el plàcet del seu poble cada cop que es presentava a unes eleccions. Chávez, com altres presidents i presidentes de l'ALBA, ha tingut tants defectes com molts presidents de països al món, a Orient i Occident. Però el que no es pot negar a Chávez és haver aconseguit trencar el monopoli de la riquesa a les mans d'oligarquies que afavorien al seu país la desigualtat extrema, amb l'aval interessat de grans multinacionals aprofitades de les nostres latituds.

Vaig ser a Bolívia un any més tard, participant de l'assemblearisme amb què es va redactar la Constitució. I vaig poder viure el masclisme arrelat en l'indigenisme, que rere una ampolla d'alcohol permetia a l'home fer el que volgués; masclisme en la política, amb alcaldesses violades per companys de partit. Que permetien el treball infantil, però que no podem jutjar sense matisos. Perquè fins aleshores tot això passava igual, però l'apoderament no estava regulat per llei, i ara sí.

Són nacions que han alfabetitzat gran part dels seus habitants, apoderant-los. Que han arrencat de mans lladregotes el monopoli de recursos naturals, i que ara permeten millors condicions de vida a un gran nombre de ciutadans. Que segur que són molt imperfectes, però tant com països amics nostres, amb qui no tenim escrúpols a l'hora de negociar, com la criminal Xina, la injusta Índia. Amb líders perfectibles, com molts dels “nostres”. Amb democràcies amb idiosincràsies necessàries, a qui en lloc d'enfonsar per poder treure beneficis dels seus recursos, caldria que ajudéssim. O ens ajudéssim mútuament en moltes coses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.