la columna

Aigua

Al Prat de Llobregat es va inaugurar a final de mes de juliol una dessalinitzadora que ha d'assegurar l'aigua potable a l'àrea de Barcelona per molta sequera que hi hagi. Gironins, podeu estar tranquils. Barcelona no tornarà a demanar-vos aigua extra del Ter, quan tingui set. El Ter és de Girona, l'Ebre de Tortosa, el Llobregat de Barcelona i el Segre de Lleida. Cada província té el seu riu en propietat. El catalanisme abomina de les províncies, però quan es tracta de cedir aigua a Barcelona cada riu té un amo provincial. Que provincians que som. Com ens va retratar aquell que va dividir Catalunya en províncies.

Parlant de l'aigua. Vostès que tenen una certa edat –tots els lectors de diaris tenen una certa edat perquè els joves no llegeixen diaris–, no troben que la gent beu més aigua que en cap altra època? Jo no recordo, de petit o de jove, haver vist mai que els mestres i els alumnes portessin una ampolla d'aigua a classe, que els oficinistes tinguessin una ampolla d'aigua de litre a mà, que la gent anés pel carrer, al cine o a ca la fulana amb una ampolla d'aigua, que els cotxes anessin equipats amb una rodona per subjectar-hi l'ampolla, que en qualsevol lloc públic hi hagués una màquina d'expedir aigua. Volen dir que no bevem massa? Ara que la hipocondria fa que tot el dia ens auscultem per res: no pot ser que ens passi alguna cosa, una deshidratació col·lectiva de la qual no ens n'hem adonat? Després veus que Catalunya està plena de vinyes que fan vins i d'empreses cerveseres, i penses: tanta set hi ha? Tant líquid hem de produir per apaivagar-la? Aquest assedegament universal em fa una mica de por, com me'l faria que un dia només volguéssim menjar filets de primera. Volen dir que no estem embruixats, que algú no ens ha posat una poció a l'aigua?

La dessalinitzadora, a part de llevar sal a l'aigua, li treu pipins, caques i tot el que hi ha a mar, no em facin entrar en detalls. No riguin: quan la humanitat beu els seus propis detritus, no sembla que hagi de venir la fi del món?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.