Opinió

Viure sense tu

L'escala

La Bíblia permet moltes lectures

Jacob era germà bessó d'Esaú, fills tots dos d'Isaac i Rebeca, néts d'Abraham i Sara.I Jacob per un tripijoc d'herències, com que temia la venjança del seu germà, va fugir de nit. A l'hora de descansar es va estirar amb el cap recolzat en una pedra i es va adormir de seguida. Va somiar que al seu costat hi havia una escala que arribava fins al cel, per on pujaven i baixaven un estol d'àngels. I d'allí mateix Jahvè li deia: “Sobre aquesta terra es multiplicarà la teva descendència. No tinguis por que no t'abandonaré mai.” Al deixondir-se Jacob va marcar aquell lloc, posant dreta la pedra on havia dormit, per determinar que aquella era la porta del cel. La història de Jacob l'he rellegida a La Bíblia de tots, il·lustrada per Pilarín Bayés, que tot just s'acaba de publicar. Una plaent eina per recuperar l'oremus perdut, que diria l'Alsius. M'aturo en el somni de Jacob, perquè tot just aquesta setmana en un tast de vins dels Cellers Scala Dei, del Priorat, el sommelier Xavier Nolla explicava la història d'Alfons el Cast, que va cedir uns terrenys als cartoixans per fer un monestir, i que van triar el lloc, seguint el somni d'un pastor, el d'una escala arrepenjada en un pi, per on pujaven i baixaven un seguit d'àngels. És clara la connexió bíblica i el desig de trobar l'accés al cel.

També aquests dies l'actor Pep Jové representa a La Seca de Barcelona Novecento, la llegenda d'Alessandro Baricco sobre el pianista que tocava en un vaixell a l'oceà, i s'enfila en una escala gairebé per tocar el cel. No estàs realment fotut mentre tinguis una bona història i algú a qui explicar-la, diuen a Novecento. Això és el que deu haver fet de la Bíblia el llibre més venut, traduït, rellegit, i fins i tot més il·lustrat. Recentment de Perico Pastor a Pilarín, però present a la història de l'art. D'aquí una potencial funció d'aquesta Bíblia per a nens i grans, ajudar a situar Rebeca, Jonàs o Noè i totes les nissagues. Entendre el valor simbòlic, i d'un llibre que té un ritme vital. Fins i tot el ministre Wert va tenir una referència ironicobíblica, quan va dir, amb la Lomqe aprovada, que després del temps de destruir ha arribat el de construir. Es veu clarament que la Bíblia permet moltes lectures. Només cal que cadascú col·loqui l'escala a lloc per abastar el cel, que cadascú faci el seu camí de llibertat per arribar a la terra promesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia