Opinió

A la tres

Els enemics són poderosos

“Temen perdre les prebendes, els que manaven abans i continuen manant”

Mentre la Falange és legal, les salutacions feixistes i la simbologia nazi són mostrades amb total impunitat i els hereus dels que es van aixecar en armes contra el poder legalment constituït ara no paren de parlar de legalitat i de posar-se a la boca la Constitució que blasmaven el 1978, es va acostant la Diada nacional i van augmentant els nervis dels que saben que no es poden permetre una altra mostra de civisme i fermesa com la que es va mostrar al món durant la Via Catalana de l'any passat. Per això no tenen cap empatx ni vergonya a l'hora de tergiversar informació i fotografies o de manipular-les directament. Això ho fan els més barroers. Altres, més hàbils, transmeten missatges desencoratjadors per fer veure que tot va malament i que la gent girarà l'esquena a la crida de l'ANC i d'Òmnium Cultural per omplir Barcelona l'11 de setembre. De fet, són més nobles els que manipulen barroerament, perquè se'ls veu el llautó. Els altres són més sibil·lins però fan la seva feina amb la voluntat que el seu missatge penetri en la mentalitat de la gent i resti participació a la manifestació cívica convocada. Passi el que passi diran que érem menys que l'any passat, com l'any passat van dir que els figurants de la Via eren de cartró. Diran que el procés va enrere, que la gent se n'ha cansat, que s'han desencisat amb el cas Pujol –cosa certa, tot i que la majoria de les coses que ara es diuen quedaran en no res, però el pecat original hi és i amb ell, l'ombra de la sospita.

Ara, però, la paraula la té el poble i cal esperar que els partits polítics sàpiguen canalitzar les ànsies de la majoria d'aquest poble. Però cal saber que hi ha enemics poderosos amb un estat al darrere. Hi ha gent contra el procés, els que temen perdre les prebendes, els que ja manaven abans del 1936, ho van fer durant la dictadura i continuen manant després de la transició que ens van fer creure que ho canviaria tot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia