Opinió

De set en set

Patrons

Escoltant algunes de les intervencions que ahir es van fer davant del president de la Generalitat durant la inauguració del congrés anual del Cercle d'Economia queda força clar que els principals esculls contra el procés sobiranista no sorgiran pas del nou cartipàs de l'Ajuntament de Barcelona, sinó del cor mateix de la patronal. “Així no podem continuar”, va proclamar el president de l'entitat, Antón Costas, emprant el mateix idioma castellà que la nit electoral tant va indignar els partits sobiranistes quan van sentir com els partidaris d'Ada Colau la felicitaven cridant “Así sí se puede”. “Esperem no incomodar-lo –hi va afegir Costas adreçant-se a Artur Mas en l'idioma cervantí en deferència als empresaris vinguts d'arreu de l'Estat–, però hem de tenir el coratge de dir el que sentim. Per exemple, que les incògnites obertes pel resultat de les eleccions municipals afegides a la qüestió sobiranista obren una incertesa que ens provoca una lògica inquietud.”

Costas es va esforçar a mostrar el màxim respecte per les institucions i una certa equidistància entre les aspiracions del govern de la Generalitat i l'immobilisme del govern espanyol. També va recalcar l'enorme ferida social provocada per la crisi. Però va deixar igualment clar l'esperit conservador que sempre ha caracteritzat els patrons. Afortunadament, els consells d'administració de les empreses encara no governen les nostres institucions, tot i que sovint faci la sensació que mouen els fils des d'una penombra insondable. I afortunadament també, el teixit emprenedor català és plural, com ho és el conjunt de la ciutadania. Mas no es va incomodar, o almenys no va demostrar-ho, que ja se sap que saber dissimular les debilitats és una de les habilitats dels polítics. Però en alguna de les seves respostes va introduir elements de reflexió que no haurien pas desentonat en boca d'algun dels dirigents de l'esquerra alternativa que tant inquieten banquers i patrons: “Ara que es consolida la recuperació, davant del risc de l'enriquiment ràpid d'uns pocs cal assegurar que la redistribució serà justa perquè ningú en quedi fora.” No se sap si algun dels patrons presents es va incomodar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia