Opinió

opinió

La llum de la Muriel

La Muriel Casals, com tots sabeu, ens ha deixat de manera prematura i sobtada. En aquest punt no hi incidiré més, ja se n'ha parlat a bastament.

Jo vull aportar el meu punt de vista com a persona que, sense tenir-hi un tracte diari ni conèixer-la des de fa molts anys, l'he conegut i tractat de manera continuada en els darrers sis o set anys en la meva qualitat de president de Plataforma per la Llengua. A Òmnium i a Plataforma per la Llengua tenim objectius comuns per a la llengua i la cultura catalanes, hi ha molt bona entesa entre les entitats i les persones que les dirigim i, per tant, el tracte ha estat continuat i molt cordial. Si no recordo malament la Muriel Casals va esdevenir presidenta d'Òmnium Cultural el 2010, abans de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l'Estatut d'Autonomia que havia aprovat en referèndum el poble català. Amb ella al capdavant Òmnium, com la societat catalana, ha fet el pas de l'autonomisme al sobiranisme i a l'independentisme com a millor i pràcticament podríem dir única sortida per a la pervivència de la nostra nació. A Plataforma per la Llengua en aquests anys hem viscut un procés semblant: hem passat de ser una entitat que només demanava la normalització lingüística plena a voler la independència, perquè l'Estat espanyol ens ha demostrat fins més enllà de qualsevol límit raonable que és l'única manera d'aconseguir la plena normalitat d'una llengua ben vital com és el català!

És ben sabut que Òmnium ha tingut un paper destacat en aquest procés que ha viscut i viu el país. I en aquest paper capdavanter, l'actuació de la Muriel Casals ha estat impressionant. En un procés com el que vivim cal, evidentment, que s'hi sumi com més gent millor, i com més variats siguin els orígens, els caràcters i les maneres de fer de qui s'hi sumi més integrador serà el projecte. Però hi ha un tipus de gent imprescindible: aquells que inspiren respecte; només els veus i els sents respecte i confiança! I la Muriel era d'aquest tipus de persones: gran bagatge cultural, gran experiència vital i professional; només parlant amb ella una estona ja t'adonaves que estaves davant algú de tracte afable, cordial, dialogant i alhora de conviccions fermes, de qui sap que les seves raons i arguments són sòlides, molt sòlides i, per tant, no cal cridar ni fer soroll per convèncer!

Durant el mandat a Òmnium hem col·laborat en múltiples camps en defensa de la llengua, però n'hi ha un que vull remarcar per la seva importància de present i futur: la defensa de la immersió en català a l'escola i del model d'escola catalana. És un model d'escola avalat per un comitè d'experts del Consell d'Europa el 2007, un model pràcticament indiscutit pels pares dels infants de casa nostra i, sobretot, un model que, amb dades a la ma, s'ha demostrat bo, millorable en alguns aspectes, però no precisament en el lingüístic! Hem defensat la immersió i el model d'escola catalana dins la plataforma Som Escola juntament amb moltes altres entitats, sindicats, AMPA... des d'aquí, no puc evitar recordar a qui estigui llegint que les amenaces contra la llengua a l'escola (com contra la llengua en general) no s'han acabat i continuen ben vives, per tant, continuem amatents i esperem comptar amb tanta gent com sigui possible per defensar-nos com a societat i com a nació.

Tornant a la Muriel i al procés, abans deia que en aquest procés cal com més gent i més variada millor, i és cert. Però també és cert que gent com la Muriel suma molt, moltíssim! La confiança que inspirava, la seva tranquil·litat, la seva afabilitat i la seva argumentació clara i diàfana segur que han aconseguit sumar molta gent de bona fe al projecte de país nou i millor per a tothom! Ha estat un referent per a molta gent en aquests darrers anys, i ara ho serà encara més! Sabem quin tipus de país volia i sabem que hi arribarem!

No podem fallar, no ens podem fallar ni als que ja hi som ni als que encara han de venir: volem deixar un país lliure i molt millor del que és ara al món. Serà la nostra contribució a deixar un món millor del que hem trobat!

Muriel, la teva llum ens guia!!

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia