Societat

Ampli suport social i polític a l'avi i el nét del Talgo

La Plataforma per la Llengua s'ofereix a assessorar-los contra la revisora que els va expulsar pel fet de ser “catalans”

CiU porta el cas a Europa, i també al Congrés com ERC, i la CUP, a l'Ajuntament de Girona

Entitats socials i partits polítics han reaccionat amb indignació davant del cas, publicat per aquest diari dimarts, de Josep Maria Sagrera, un veí de Girona de 72 anys, i del seu nét, de 4, a qui dijous passat la revisora del Talgo Llorca-Montpeller va fer baixar del tren després de dir-los en castellà: “Tinc mania als catalans, i ara, pels meus collons, baixareu”, segons la versió dels afectats, que la revisora nega. La Plataforma per la Llengua ja s'ha posat en contacte amb Sagrera per oferir-li els seus serveis jurídics. Els partits catalans, per la seva banda, també s'estan movent: CiU ha decidit portar el cas a la Comissió Europea; tant CiU com ERC també l'han presentat al Congrés, i la CUP, a l'Ajuntament de Girona.

Sagrera i el seu nét viatjaven en Talgo perquè al nen li agraden molt els trens. L'home no havia comprat el bitllet per al nen perquè no sabia que hagués de pagar. La revisora li ho va dir amb “molt males paraules” i “molt enfadada”. L'home es va expressar des del principi en català, llengua en què se sent més còmode, però en veure que ella s'anava enfadant li va parlar en castellà. Va ser després de buscar diners per pagar i donar-los a la revisora que, segons Sagrera, la dona va fer parar el tren a Montcada i Reixac i els va fer baixar després de dir-los en castellà: “Doncs ara no em dóna la gana. Tinc mania als catalans i, pels meus collons, baixareu.” Sagrera ha reclamat l'import dels bitllets i danys i perjudicis a Renfe, que ha obert a la treballadora un expedient informatiu que hauria d'estar resolt en el termini d'un mes.

Des de la Plataforma per la Llengua expliquen que el cas “és molt greu” i que sobretot “sobta pel nivell d'agressivitat”; per això, exigeixen accions contundents a la companyia. Sagrera els ha dit que de moment vol esperar a rebre la resposta de Renfe, seguint el consell que li van donar dilluns a l'Oficina del Consumidor. “Si la resposta no és satisfactòria, li direm que vagi al Síndic de Greuges i valorarem, si ell vol, totes les actuacions en l'àmbit judicial”, explica l'encarregat del cas de la plataforma. L'entitat recorda que la discriminació lingüística és “il·legal”, ja que vulnera l'Estatut i la llei de política lingüística, per això no acaba d'entendre que els Mossos diguessin a Sagrera que els fets no eren denunciables quan l'afectat va anar divendres a una comissaria de Girona.

Pel que fa a l'àmbit polític, destaca el fet que l'eurodiputat de CiU Ramon Tremosa va presentar ahir una sèrie de preguntes sobre el cas a la Comissió Europea. Tremosa recorda que la comunitat té competències “per lluitar contra tot tipus de discriminació” i pregunta si la Comissió Europea obrirà alguna investigació sobre el cas i si adoptarà alguna mesura “perquè es compleixi el programa comunitari d'acció de lluita contra la discriminació” a l'Estat espanyol. També el diputat de CiU al Congrés Pere Macias i el grup d'ERC van decidir ahir portar el cas a la cambra espanyola i van demanar la compareixença del president de Renfe, Julio Gómez-Pomar. D'altra banda, el grup de la CUP a l'Ajuntament de Girona ha anunciat que demanarà que s'inclogui en l'ordre del dia del pròxim ple una moció per mostrar suport als afectats i exigir explicacions a Renfe.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia