Política

ORIOL JUNQUERAS

PRESIDENT D'ESQUERRA I CAP DE L'OPOSICIÓ

“No contribuirem a fracturar CiU per les europees”

“UDC ja ha dit que no hi vol anar amb ERC”

“Veig Unió i Iniciativa votant «sí-sí»”

“Els federalistes i confederalistes constaten cada dia que l'Estat no es vol federar ni confederar amb ells i l'única opció que els quedarà és l'estat independent”

El primer embat de debò no és saber què votarem en
la consulta, sinó
poder votar
Ni espero ni confio que arribi res de l'Estat espanyol. De Madrid només es pot esperar retrocés
Estem predisposats a entrar al govern
si això serveix per millorar el pacte d'estabilitat

El pacte a quatre bandes per formular la pregunta i la data de la consulta obre un nou escenari en la política catalana. El president d'ERC, Oriol Junqueras, analitza aquesta situació, la possible entrada del seu partit al govern i les eleccions europees.

Després que es conegués la pregunta, vostè va assegurar que no era la que més li agradava perquè ERC només volia preguntar per la independència, però dies més tard explicava que la nova proposta és millor que la seva. És contradictori?
No, de cap de les maneres. És cert que la pregunta pactada no era la nostra, però s'ha de reconèixer que hi ha molta més gent que la defensa. El primer embat de debò no és saber què votarem, sinó poder votar. Necessitem acumular forces perquè hi hagi un referèndum i implicar la direcció d'Iniciativa i Unió.
La consulta es farà tant sí com no?
Farem tots els possibles perquè hi hagi consulta. És l'eina que genera més consens social i més fàcilment interpretable per la comunitat internacional i no hi volem renunciar. No ens plantegem cap escenari que no sigui el referèndum.
El ciutadà es pregunta com es podrà fer aquesta consulta si l'Estat tanca totes les vies legals, inclosa la llei de consultes que prepara el Parlament.
El procés també depèn del dret internacional, que diu que la democràcia preval sobre les lleis que volen impedir-la. Estem convençuts que ens avala la jurisprudència i, a més, la mobilització de la gent demostrarà al món que no ens resignem i que volem votar. Hem d'enviar el senyal de la constància perquè la comunitat internacional faci reflexionar l'Estat.
L'última etapa són les eleccions plebiscitàries?
Qualsevol instrument que utilitzem sempre anirà acompanyat d'un referèndum. No renunciem a la consulta, amb plebiscitàries o sense, perquè s'ha de fer i la farem, ja sigui abans, al mig, del revés, com a acompanyament o com a preàmbul.
Creu que el president Mas forçarà la maquinària contra l'Estat i arribarà fins al final?
Jo veig el poble de Catalunya arribant fins al final i estic convençut que tots aquells que el representen no el decebran.
L'Estat espanyol farà algun moviment per estovar les relacions amb Catalunya?
Ni ho espero ni hi confio. De Madrid només arribarà retrocés i ja s'ha vist amb la reforma de les pensions i amb la negativa a compensar-nos per l'impost de dipòsits bancaris.
Es veu coorganitzant la consulta des de dins del govern?
No ho sabem. La nostra posició era que fins que no hi hagués una data propera i una pregunta clara no estàvem predisposats a entrar al govern, perquè crèiem que s'havia de pressionar des de fora per aconseguir l'acord. Ara ja s'ha assolit i estem oberts a formar-ne part.
Què es necessita perquè es concreti aquesta possibilitat?
Primer de tot, el president ens ha de cridar i també hem de mirar si hi ha algun àmbit o algunes maneres de fer o persones que poden millorar significativament l'actual model d'estabilitat parlamentària que tenim amb CiU, que és molt profitós.
Estratègicament, és un inconvenient que els dos principals partits que defensen la consulta estiguin al govern? No és millor que n'hi hagi un a dins i un altre a fora?
Sempre hem dit que estar al govern ajuda a reforçar-ne la imatge i estar fora del govern serveix per explicar al món que l'executiu i el principal partit de l'oposició estan d'acord en aspectes fonamentals. Hi ha arguments positius en els dos casos.
Aquesta predisposició d'integrar-se al govern, exclou que hi entri Oriol Junqueras?
No ho inclou ni ho exclou.
Per tant, no es descarta que Junqueras pugui formar part de l'executiu.
No descarto res.
Però no és el mateix que entri ERC al govern que el fet que també ho faci el seu president.
És irrellevant, perquè el partit té molta gent preparada.
La contribució que podria fer ERC al govern estaria encaminada a impulsar la consulta o també es comprometria en la gestió del dia a dia?
Ens sentim capacitats per ajudar en tots els àmbits.
Entenc que acceptarien qualsevol conselleria i no només se centrarien en Governació o Acció Exterior, dos departaments vinculats amb el referèndum.
No tinc cap preferència per res. Només podrem decidir aquests aspectes després d'una reflexió conjunta amb el president.
Hi ha sectors de CiU que subratllen que ERC no es vol involucrar en el govern, perquè des de fora s'està molt més còmode i no hi ha desgast.
Fem una cosa. Nosaltres entrem al govern i tots aquells que diuen això que estiguin a fora. Si algú utilitza aquesta expressió, és molt desafortunat.
Fa poc es va reunir amb Duran i Lleida. Van refer ponts?
Com que no n'hi havia hagut mai, no els vam poder refer. Això sí, vam fer algunes passes perquè hi pugui haver aquests ponts. Va ser una conversa cordial i molt interessant.
Veu Unió i Iniciativa votant “sí-sí” en la consulta?
Segur. Jo sí que els hi veig, perquè els federalistes i confederalistes cada dia constaten que l'Estat espanyol no es vol federar ni confederar amb ells i l'única opció que els quedarà és votar per l'estat independent.
Creu que hi ha hagut massa rebombori sobre com es farà el recompte dels resultats?
No, gens.
Per tant, és clar com es comptaran els vots?
Sí. Els independentistes estàvem disposats a guanyar amb una única pregunta que es pogués respondre amb un sí o un no i aconseguir més del 50% dels vots emesos. És un objectiu assumible i ara hem de fer exactament el mateix, és a dir, que més del 50% dels vots siguin favorables a l'estat independent.
És recuperable el PSC per a aquest procés?
Segur que sí. La causa de la democràcia és tan legítima que sempre té els braços oberts perquè tothom s'hi pugui retrobar. És inexplicable que [el PSC] no ho faci. Molts dels seus votants, ara ja exvotants, veuen incomprensible la posició del seu partit.
Entén que el PSC s'hagués plantejat sancionar Fabián Mohedano per haver assistit a un míting impulsat per Esquerra?
Era un acte sense cap sigla de partit i a favor del dret al vot en el qual va participar molta gent de la societat. Em semblaria inexplicable que es volgués sancionar algú per haver assistit a un acte sobre la democràcia.
El PSC els ha acusat de ser la dreta republicana de Catalunya per haver donat suport al pressupost, que considera antisocial.
Davant d'opinions tan ben fonamentades com aquesta, no tinc gaire res a afegir-hi. Hem fet la distribució més justa i social en termes relatius de tota la història d'un pressupost que és catastròfic, perquè així ho decideix l'Estat. Els ciutadans han de decidir si és millor aquesta opció o dedicar-se a fer frases brillants.
Per acabar, parlem de les eleccions europees. ERC es presentarà en una llista conjunta de país. Amb els grups bascos o sola?
Totes les opcions són possibles. Una llista cívica de Catalunya podria ser positiva, però Iniciativa ja ha dit que no vol anar amb Convergència, Convergència no vol ni Iniciativa ni la CUP, la CUP no vol Convergència i Unió no vol ERC. Per tant, no podem obligar els altres partits a fer una cosa que no volen, encara que ens mantenim oberts a una candidatura conjunta de tots aquells que vam acordar la data i la pregunta de la consulta.
I una llista de CDC o CiU, si finalment s'hi afegeix Unió, amb Esquerra?
No estem parlant llavors d'una llista cívica. Si només fos CDC, implicaria que Convergència i Unió es presentarien separadament, amb tot el que això suposa enmig del procés que ens ha de portar al referèndum. Nosaltres, com a partit prudent i moderat que som, no volem contribuir a la fractura de la federació de CiU. És CiU la que s'ha d'aclarir, perquè hi ha una part que ja ha dit que no hi vol anar amb ERC.
Hi ha alguna solució per desencallar aquest panorama?
Potser s'haurà de fer un compromís programàtic i conjunt de les quatre forces a favor del dret a decidir, l'estat del benestar i la prevalença dels drets de les persones per sobre dels interessos del capital financer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia