Societat

L'OCB guardona la protesta cívica dels docents balears

Els premis 31-D destaquen que els mestres s'han mobilitzat de manera “democràtica, responsable i pacífica”

L'Obra Cultural Balear premia també la contribució de la Viquipèdia a la normalització

La mobilització dels mestres de les Illes Balears en defensa del model d'escola catalana i en contra del decret de trilingüisme del president José Ramón Bauzá ha merescut el reconeixement de l'Obra Cultural Balear (OCB), que ha decidit atorgar un dels premis 31-D a l'Assemblea de Docents. Els guardons, que es lliuraran el 29 de desembre, es van fer públics ahir, i entre els premiats hi ha també la Viquipèdia per la seva contribució a la normalització lingüística.

En explicar el perquè dels premis, el president de l'OCB, Jaume Mateu, va voler destacar que l'Assemblea “democràticament, responsable i pacífica ha plantat cara a l'abús de poder d'un govern que menysprea l'escola pública i la llengua catalana, la nostra”. Des de l'Obra també es valora la capacitat d'implicar la societat en la seva lluita.

En aquest sentit, Mateu va destacar que “els docents han sabut transmetre als pares i mares dels alumnes i a tota la societat illenca els motius del seu clam de manera transparent. Aquesta netedat expositiva ha propiciat l'adhesió majoritària a la seva lluita no només de la ciutadania de l'arxipèlag sinó també de la resta dels Països Catalans. L'exemple i les accions de l'Assemblea han revifat l'orgull de poble, i el passat 29 de setembre es va demostrar de manera aclaparadora que no ens descavalcaran de la causa per una escola pública de qualitat i en català”.

La XXVII Edició dels premis de l'Obra Cultural té un total de vuit premiats, entre els quals destaca l'enciclopèdia lliure d'internet, coneguda com a Viquipèdia. Segons Mateu, es tracta d'una eina que “situa la cultura catalana en un lloc destacat”.

Llista de premis

L'activista cultural Tomeu Martí rebrà el premi Josep Maria Llompart, que distingeix la trajectòria personal a favor de la identitat cultural; l'escola de música Irineu Segarra de Palma rebrà el premi Emili Darder, que distingeix una iniciativa en el camp de l'educació; el dramaturg Jaume Miró Adrover rebrà el guardó Bartomeu Rosselló-Pòrcel; el centre de cultura tradicional Sarau Alcudienc rebrà el Bartomeu Oliver; Gabriel Bibiloni, professor de la UIB, rebrà el premi Miquel dels Sants Oliver, i el filòleg David Pagès Cassú rebrà el premi Aina Moll i Marquès.

LA FRASE

Els mestres han plantat cara a l'abús de poder d'un govern que menysprea l'escola i la llengua
Jaume Mateu
president de l'OCB
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia