Política

Els presos d'ETA reconeixen el mal causat i accepten una solució “individual i esglaonada” en un “temps prudencial”

El col·lectiu EPPK assenyala que els presos “assumeixen tota la seva responsabilitat sobre les conseqüències” de la seva activitat

A través d'un comunicat, admeten les sortides individuals de la presó de forma escalonada i seguint “les vies legals”

Fins ara només estaven disposats a la negociació col·lectiva d'una amnistia

El col·lectiu de presos d'ETA (EPPK) ha reconegut el mal causat i anuncia que està disposat a tractar l'opció d'una “solució” per a les “persones empresonades” dins d'un procés “esglaonat”, “individual” i en un “temps prudencial”. En un comunitat dirigit als diaris Gara i Berria, que publiquen també el vídeo amb l'anunci fet per una de les portaveus, Marixol Ipagirre. El col·lectiu assenyala que els presos “assumeixen tota la seva responsabilitat sobre les conseqüències” de la seva activitat i mostren la seva “voluntat per analitzar la responsabilitat” de cadascun d'ells “dins d'un procés acordat que reuneixi les condicions i garanties suficients”. És un pas històric perquè fins ara només estaven disposats a la negociació col·lectiva d'una amnistia.

Així, EPPK també insisteix en el seu compromís “absolut” amb el nou escenari i la seva renúncia expressa “al mètode utilitzat en el passat per fer front a la imposició, repressió i vulneració de drets”. “Reconeixem amb total sinceritat el patiments i mal multilateral causats”, apunta la declaració, en la qual també s'al·ludeix a la pràctica de tortura i a la política penitenciaria per reclamar que “els procediments judicials siguin revisats i avaluats per reparar el mal causat”.

Els presos de l'organització armada basca, que el 20 d'octubre del 2011 va decretar el cessament definitiu de la seva activitat, també deixen clara la seva intenció d'iniciar contactes amb el Fòrum Social i d'altres agents bascos per buscar acords i fórmules de materialització. A més, fan una crida a la ciutadania, les institucions, els agents i els partits per buscar “un ampli consens que possibiliti el nostre retorn a casa, emmarcat en un procés integral, que no posi en qüestió el nostre caràcter ni dignitat política”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia