Solidaritat
El viatge més llarg de Manar
Va escapar-se de Síria amb cremades al 90% del seu cos després que una bomba caigués a casa seva i li matés la filla
És a punt d'arribar a Barcelona, on té el pare i serà tractada a la unitat de cremats de la Vall d'Hebron
Manar Almustafa enfila el tram final del que probablement serà el viatge més dolorós de la seva vida. Fa uns quants mesos, quan era a casa seva a Homs (Síria), una bomba caiguda del cel va canviar-ho tot, mostrant-li la cara més crua de l'enfrontament bèl·lic que viu el seu país. L'explosió va arrabassar la vida de la seva filla. Ella se'n va sortir, però va tenir cremades importants al 90% del cos. Començava així un tràgic periple de fugida del conflicte sirià que, conjuntament amb altres familiars, la va dur a creuar l'Àfrica pel Líban, Egipte, Algèria i el Marroc, fins que va arribar a Melilla i va demanar asil polític.
A la ciutat autònoma, però, la seva situació es va estancar administrativament. Els papers no arribaven i una normativa especial l'obligava a quedar-se allà, sense la possibilitat de viatjar per la resta de l'Estat, al contrari del que passa amb els immigrants que demanen asil en altres punts. Manar volia desplaçar-se fins a Catalunya per retrobar-se amb el seu pare i, alhora, rebre el tractament adequat per les seves cremades, que li continuen provocant uns dolors molt forts. Recentment, gràcies a la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) i a la cobertura mediàtica del seu cas, se li ha concedit la protecció subsidiària en menys temps del que es triga normalment, atesa “la urgent situació humanitària de la sol·licitant”, segons fonts del Ministeri de l'Interior.
Així doncs, ahir, acompanyada per una dotzena de familiars que també es beneficien de la mesura, Manar va poder viatjar en vaixell fins a la ciutat de Màlaga, on l'esperaven alguns dels seus familiars que ja vivien a la península. El llarg periple arribava a la seva fi amb una darrera etapa: el trasllat per carretera fins a Barcelona, on viu el seu pare i on espera rebre atenció mèdica.
De fet, Manar Almustafa serà tractada en els dies vinents a l'hospital la Vall d'Hebron, on en principi no es preveu que sigui ingressada amb caràcter d'urgència, ja que la pròpia família ja ha comunicat a l'hospital que les ferides no són recents ni requereixen un tractament urgent.
El seguiment mèdic de la refugiada anirà a càrrec del servei de cirurgia plàstica i cremats de l'hospital barceloní, una de les unitats especialitzades referents en aquest àmbit a nivell estatal i que està dirigida pel doctor Joan Pere Barret, i que el 2010 va realitzar el primer trasplantament total de cara.
Ara, després d'haver-li estat concedida la protecció internacional, la Manar començarà una nova vida a Catalunya, on també resideix un dels seus germans.