Llibres

novel·la

òscar montferrer

Essencialment polonès

Un escriptor urbanita a la recerca d'inspiració i de documentació es trasllada a una zona d'estiueig per passar-hi l'hivern i prendre notes amb què alimentar la seva ficció. Un cop a lloc, les intencions inicials queden en un aparent segon terme quan se sent atret pel misteri que atribueix al llenyataire amb qui s'allotja.

Tot i l'aparent serenitat d'aquest plantejament, l'autor es descorda aviat i converteix El llenyater en un recital autoparòdic lleument narcisista del que se'n fa difícil entendre la finalitat si no es coneix l'entorn social –la Polònia actual– que alimenta la seva narrativa i que justifica presumptament la crítica disbauxada amb què el presenta.

Amb un to que recorda els films de reivindicació gai dels anys 80, l'autor –fet ficció, és el protagonista de la novel·la–, aviat deixa de banda el que apunta com a fil principal i construeix una lloança a la figura del xandaller a través del personatge que esdevé la nineta dels seus ulls i el seu objecte de desig.

La descripció d'aquesta relació, pintada amb brotxa grossa i aparentment humorística, ocupa bona part de la novel·la i fa de vall que uneix els caps de pont de la trama, la que furga en un passat relativament recent en què el règim comunista acollia aprofitats i bandarres com fan pràcticament tots els sistemes polítics del món.

El protagonista, transmutat en una màscara grotesca de l'autor, dispara a tort i a dret i omple el relat de referències locals que, més que segurament, són perfectament enteses pels seus compatriotes.

La resta de lectors tenen com a recurs la posada en marxa de la bona voluntat interpretadora, que no els estalviarà, com a sensació final, la convicció que s'han perdut bona part de la festa de Witkowski.

El llenyater
Michal Witkowski
Traducció: M. Cedro i G. Calaforra Editorial: Raig Verd Barcelona, 2013 Pàgines: 413
Preu: 19,95 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia