Política

Fernández Díaz acusa ara Mas de dividir les famílies

Afirma que algunes no s'han reunit per Nadal per culpa del procés

El govern assegura haver rebut respostes a la carta del president

CiU denuncia el boicot de la diplomàcia espanyola

“Ho dic des del coneixement de qui viu a Barcelona.” El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va obrir ahir al migdia un nou front en l'ofensiva del govern espanyol contra Artur Mas, a qui va acusar d'haver dividit les famílies durant les festes nadalenques. “Algunes no s'han reunit com feien sempre per culpa del procés”, va assegurar el ministre, que no va desaprofitar la seva compareixença per parlar sobre accidents de trànsit per valorar el contingut i l'objectiu de la carta que el president de la Generalitat ha fet arribar als líders europeus i als de la resta de països que integren el G-20. En aquest sentit, va recordar les campanyes fetes per CiU durant l'etapa de Jordi Pujol, i la insistència de l'aleshores cap de l'executiu per difondre el missatge que “és català qui viu i treballa a Catalunya”. “Avui, n'hi ha que treballen perquè Catalunya sigui un poble dividit, fracturat socialment i familiarment”, va sentenciar el ministre, que considera que Mas “ja va rebre per avançat les respostes del president del Consell d'Europa i de la Comissió Europea, Herman Van Rompuy i Durao Barroso, respectivament.

La de Fernàndez Díaz no va ser l'única reacció que va arribar des de Madrid. Ahir, el PSOE es va tornar a posar al costat del PP, amb el qual va coincidir a minimitzar l'impacte de la missiva del president. “Ni és una iniciativa encertada, ni aporta res sensat”, va valorar el portaveu econòmic dels socialistes al Congrés, Valeriano Gómez. “Mas sap perfectament quines seran les conseqüències si tira endavant el procés sobiranista”, va afegir Gómez en una referència velada a la suspensió de l'autonomia que ahir es reclamava de nou des d'alguns mitjans conservadors. Des de Catalunya, el president de la Fundació Rafael Campalans, Miquel Iceta, acusava Mas de conduir el país a una derrota segura.

El govern es defensa

El secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, va treure ferro a l'allau de crítiques rebudes i va situar la carta del president en una línia de “normalitat”. En declaracions a Catalunya Ràdio, Albinyana va explicar que ja s'havia enviat una altra missiva al setembre, i va negar que la coneguda dijous s'enviés com a resposta a l'informe antisobiranista que el Ministeri d'Afers Exteriors espanyol ha distribuït a les seves ambaixades. Ahir, ERC va demanar una reunió amb el ministre Margallo perquè doni explicacions sobre el document.

Més contundent que la d'Albinyana va ser la resposta de CiU, que va denunciar el boicot de la diplomàcia espanyola davant d'un procés que, a ulls del president del grup parlamentari, Jordi Turull, no està tenint una resposta adequada per part de l'executiu de Mariano Rajoy. “El govern espanyol està interpretant el que passa a Catalunya com si fos l'acudit d'un grup parlamentari, d'un president o d'un partit polític”, va lamentar. El vicesecretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas, va retreure al PP, al PSC i a C's que responguin amb “l'insult i el menyspreu” qualsevol iniciativa política del president de la Generalitat.

LES FRASES

Hi ha famílies que no s'han reunit per Nadal com feien sempre perquè el procés les ha dividit
Jorge Fernández Díaz
ministre de l'interior
Mas sap quines seran les conseqüències si tira endavant amb el procés sobiranista
Valeriano Gómez
portaveu econòmic del psoe
El govern espanyol està interpretant el que passa a Catalunya com si fos l'acudit d'un grup parlamentari
Jordi Turull
President del grup de ciu al parlament

Merkel i Barroso afirmen no haver rebut la carta

El govern alemany no té constància que la carta enviada pel president de la Generalitat a Angela Merkel hagi arribat a la cancelleria. Així ho va assegurar la responsable de Comunicació de l'executiu, poc després que el viceportaveu de la cancellera, Georg Streiter, es negués a fer cap comentari sobre els plans d'Artur Mas. “Sobre això, no tinc res més a dir”, va assegurar. Tampoc el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, té constància de la missiva, per bé que la respondrà de seguida que li arribi, segons va dir a l'ACN el seu portaveu. El secretari d'Afers Exteriors de la Generalitat, Roger Albinyana, va assegurar que Artur Mas ja ha rebut algunes respostes de dirigents que sí que han rebut la carta. Albinyana va evitar revelar la procedència de les respostes, per bé que va reconèixer que cap d'elles prové de França, Alemanya ni el Regne Unit.

Qui va avançar ahir la seva nul·la disposició a intervenir en el conflicte va ser el govern dels Estats Units, que, a través de la seva ambaixada a Madrid, va deixar clar que es tracta “d'un afer intern” de l'Estat espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia