Societat

JORDI SALAS-SALVADÓ

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ ESPANYOLA DE SOCIETATS CIENTÍFIQUES D'ALIMENTACIÓ, NUTRICIÓ I DIETÈTICA

“Tots els problemes de salut vénen de menjar malament

Mai com ara havia
estat tan segur anar a comprar
Un estudi científic sobre la dieta mediterrània ha estat a nivell mundial el segon article amb més impacte a les xarxes socials el 2013. Què aporta de nou?
Demostra que seguint la dieta mediterrània, enriquida amb fruits secs i oli d'oliva, pots reduir fins a un 30% el risc de patir malaltia cardiovascular. Mai fins ara s'havia demostrat que només modificant la dieta poguessis reduir el risc gairebé a un mateix nivell que el que ho fan les estatines a l'hora de rebaixar el colesterol. Això farà canviar les recomanacions alimentàries en la prevenció cardiovascular.
Quins altres beneficis té?
Dins l'estudi Predimed hem vist que millora els factors clàssics de risc cardiovascular –disminueix el colesterol dolent, augmenta el bo i disminueixen els triglicèrids–. Millora la resistència a la insulina en persones que no tenen diabetis i en prevé l'aparició. Té més beneficis que una dieta baixa en greix en la síndrome metabòlica –l'obesitat abdominal associada a la resistència a la insulina, tenir colesterol bo baix, els triglicèrids alts i ser hipertens–. Són només alguns beneficis... Ara estem mirant què passa, per exemple, amb la demència o amb la depressió, en les quals també podria incidir.
Això sí que és una dieta miracle!
No hi ha una sola dieta bona, però ara hem demostrat a la comunitat científica que la mediterrània té beneficis i que els greixos d'origen vegetal que inclou –oli d'oliva i fruita seca– no són perjudicials per a l'obesitat o la diabetis, sinó al contrari, que tenen molts antioxidants i substàncies minoritàries amb molts beneficis per a la salut. L'estudi compara la dieta mediterrània amb una de baixa en greixos, que és la que s'ha prescrit en els darrers quinze anys per prevenir el càncer o les malalties cardiovasculars.
Això és tornar als orígens en ple auge de l'alimentació funcional?
Es pot fer una dieta saludable sense haver de fer servir cap aliment funcional. En una societat tan globalitzada a vegades no és fàcil seguir-la, i les persones que no arriben a cobrir certes necessitats poden trobar la solució en els aliments funcionals. N'hi ha alguns que tenen efectes quasi farmacològics, com ara el iogurt enriquit amb fitosterols, que permet rebaixar un 10% el colesterol dolent. Els efectes beneficiosos d'aquests aliments per a la salut hi són, i aquí s'entra en el terreny entre l'aliment i el medicament...
A mi el medicament me'l prescriu un metge i l'aliment funcional no.
És cert. La gent moltes vegades compra un aliment funcional i no sap ni si va dirigit a ell, ni la quantitat que se'n pot prendre, ni què passa si se'n pren més del compte. Hi ha una desinformació molt important... Aquests iogurts amb fitosterols, per exemple, només se'ls han de prendre les persones amb colesterol alt, la resta no cal. A més, la gent no sap que prendre's dos iogurts d'aquests té els mateixos efectes que prendre'n només un.
Vol dir que la gent no s'interessa més que mai pel que menja?
Fa 30 anys que em dedico a nutrició i a vegades sembla que sap més la veïna de dalt. L'acte de menjar és tan inherent a l'home que tots ens pensem que podem opinar. La part bona és que la gent es preocupi pel que menja i pel seu estat de salut, però, per contra, hi ha moltes notícies que desinformen en lloc d'informar, i tothom es veu capaç de dir això va bé i això no.
La veïna de dalt diu que vigili els productes amb greixos trans...
Doncs això, que la gent parla sense saber. Ni hem menjat mai de forma tan segura com ara ni hem estat tan protegits. Els greixos trans, que són dolents en excés, no són cap problema de salut al nostre país. La indústria alimentària ha estat tan atacada que ha fet un esforç enorme per reduir aquest tipus de greixos dels aliments processats per poder continuar venent. Encara hi ha coses que caldria canviar, però mai com ara havia estat tan segur anar a comprar.
Com per exemple...
Encara mengem més sal del normal, molts greixos saturats d'origen animal i molt sucre, molt més del recomanat per l'Organització Mundial de la Salut.
D'aquí que hi hagi tanta diabetis?
Tots els problemes de salut que hi ha vénen de menjar malament. Si poséssim en una balança el nombre de morts d'origen alimentari per culpa de menjar malament a casa respecte del nombre de morts per infeccions alimentàries dels pesticides, additius i tot això que ens preocupa tant, el percentatge és contundent: un 99,50 és per menjar malament i 0'50 per la resta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia