Societat

En marxa les votacions del premi Martí Gasull de llengua

L'Assemblea de Docents de les Illes, la Viquipèdia en català i l'activista d'Elx Joan-Carles Martí, finalistes del guardó

El guanyador es decidirà per votació ciutadana a través d'internet

L'Assemblea de Docents de les Illes Balears, la Viquipèdia en català i el divulgador i activista d'Elx Joan-Carles Martí són els finalistes del premi Martí Gasull i Roig, el guardó que a partir d'ara lliurarà cada any la Plataforma per la Llengua per distingir persones físiques o jurídiques que hagin contribuït a la millora de la situació de la llengua catalana. El guardó duu el nom del fundador de la Plataforma per la Llengua, Martí Gasull, que va morir el setembre del 2012 en un accident a la muntanya de l'Himàlaia.

En consonància amb el caràcter popular que s'ha volgut atorgar al guardó, el guanyador final del premi es decidirà mitjançant el vot dels ciutadans. Qualsevol persona que ho desitgi podrà emetre, fins al 30 de gener, el seu vot electrònic a través del web www.premimartigasull.cat. El premi es lliurarà en un acte públic al centre cultural El Born de Barcelona el dia 4 de febrer. Amb el premi es volen recordar els valors de Martí Gasull i Roig, però també fer que l'exemple de la seva tasca serveixi per inspirar, i també reconèixer, totes aquelles persones i entitats que treballen a favor de la llengua catalana, especialment en un moment en què s'han intensificat els atacs de tota mena contra el català.

L'Assemblea de Docents de les Illes Balears, un dels finalistes, es va crear a principis del 2013 en defensa d'una escola pública en català i en contra de les mesures imposades pel govern del PP a les Illes, que vol relegar la llengua catalana i a la pràctica eradicar-la de l'ensenyament. De manera democràtica i pacífica, diu la Plataforma per la Llengua, “aquesta plataforma ha capitalitzat el descontent d'una societat i ha mobilitzat desenes de milers de persones per l'educació en català”.

La Viquipèdia en català és l'edició de la Wikipedia –la principal enciclopèdia en línia a internet– en la nostra llengua. Va néixer el 2001 i va ser la tercera versió idiomàtica, després de l'anglesa i l'alemanya. Actualment inclou 400.000 articles i se situa en la quinzena posició mundial.

El tercer nominat, Joan-Carles Martí, és un activista “cabdal en la llengua catalana de les comarques de l'extrem sud del País Valencià, on des de fa anys, des que només en tenia 15, duu a terme una activitat intensa de defensa de la nostra llengua fent una tasca perseverant en un dels indrets on la presència del català està més amenaçada”.

LA DATA

30.01.14
S'acaba
el termini perquè qui vulgui pugui votar el seu candidat al web www.premimartigasull.cat.

LES XIFRES

96
candidatures
es van presentar per al primer premi Martí Gasull i Roig de la llengua catalana.
3.000
euros
es donaran al guanyador, a més d'un guardó creat especialment pel joier i orfebre Joaquim Capdevila.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia