Política

Un dret fonamental previst tant a la Constitució com a l'Estatut

El dret de petició, sobre el qual se sustenta la campanya de l'ANC, és un dret fonamental reconegut en l'article 29 de la Constitució i en l'article 29.5 de l'Estatut, i que està regulat per la llei orgànica 4/2001, que detalla que el pot exercir qualsevol persona natural o jurídica de forma individual o col·lectiva davant de qualsevol institució pública, administració o autoritat, i que pot referir-se a “qualsevol assumpte o matèria comprès en l'àmbit de competències del destinatari, amb independència que afectin exclusivament el peticionari o siguin d'interès col·lectiu o general”.

La idea de fer servir aquesta figura legal per demanar la celebració de la consulta o, si no és possible, una declaració unilateral d'independència va partir de la sectorial de juristes de l'Assemblea, que buscava una alternativa a la típica recollida de firmes per impulsar una iniciativa legislativa popular, mecanisme no aplicable en aquest cas perquè no s'aspira a impulsar cap llei, sinó que es vol oferir un aval que afegeixi legitimitat a ulls internacionals a les iniciatives de govern i Parlament per fer efectiu el dret d'autodeterminació o la independència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia