Política

Els crítics tensen la corda

La direcció imposa el vot en contra de la via del 150.2, però evita amenaçar amb l'expulsió

Dirigents com Collboni i Mayoral defensen l'abstenció amb matisos

La direcció del PSC ahir va tornar a imposar les seves tesis a l'executiva i va confirmar que els seus diputats han de votar en contra de la petició al Congrés del traspàs de competències per a referèndums. Pere Navarro venç, doncs, però no convenç. Els dubtes es van estendre per primer cop a dirigents importants del partit. A més dels sectors crítics Avancem i Agrupament Socialista, el portaveu Jaume Collboni; el secretari d'Acció Municipal, Josep Mayoral, i la diputada al Congrés Esperança Esteve van mostrar els seus dubtes i van expressar, amb matisos, un suport a l'abstenció. Els crítics pretenen negociar fins al darrer moment l'abstenció i, com a mínim tres d'ells, podrien trencar dijous la disciplina de vot.

Onze intervencions a l'executiva del PSC van defensar l'abstenció en la votació sobre la via del 150.2: els crítics Joan Ignasi Elena, Àngel Ros, Marina Geli, Daniel Font, Rocío Martínez-Sampere, Laia Bonet i l'alcalde de Flix, Marc Mur, però també, amb molts matisos i diferències, afins a la direcció com Núria Parlon, Collboni, Mayoral i Esteve. La qüestió clau ara és quins i quants diputats socialistes desobeiran finalment Navarro i se sumaran a la majoria parlamentària sobiranista formada per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Els cinc diputats díscols de la Declaració de Sobirania pressionaran fins a l'últim moment, però, segons diverses fonts de l'executiva del PSC, només Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura estarien a hores d'ara a favor d'abstenir-se i, per tant, trencarien la disciplina de vot. L'alcalde de Lleida i impulsor d'Agrupament Socialista, Àngel Ros, es reunirà avui cara a cara amb Navarro per prendre una decisió definitiva. Mentrestant, Rocío Martínez-Sampere, que es planteja ser candidata a les primàries del PSC a Barcelona, esperarà fins a l'últim moment.

Tots ells es juguen el seu futur polític. La direcció va evitar ahir parlar de càstigs, multes o expulsions. Però fonts properes als sectors crítics estan convençudes que seran expulsats del grup parlamentari i, fins i tot, del partit en cas d'arribar fins al final. La trencadissa interna al PSC podria ser de proporcions històriques.

Aquest cop desobeir al Parlament el mandat de Navarro serà especialment greu. Significaria, segons la direcció, revocar una resolució del consell nacional, el màxim òrgan polític entre congressos. Aprovat amb un 83% dels vots, el text deixava clar que el PSC no podria votar cap iniciativa sobre el dret a decidir que no estigués prèviament acordada pels governs català i espanyol. El portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, va assegurar que els crítics havien acceptat “amb esportivitat” la decisió i va dir que està convençut que els vint diputats socialistes hi votaran en contra. “No em passa pel cap que ningú voti contra el mandat d'un consell nacional”, indica.

Tanmateix, hi ha una possible esquerda en el no rotund del PSC. En l'executiva, Jaume Collboni va expressar que, tot i estar en contra de la via del 150.2, l'abstenció “podria ser una manera de dir no”; es mantindria, així, el dictat del consell nacional i alhora s'evitaria la ruptura. “Per tal de no trencar el grup parlamentari, ens podríem abstenir”, va dir Collboni dins l'executiva.

El més important, segons els crítics, és que el no del PSC no sigui el mateix que el no del PP i Ciutadans. El secretari d'acció política del PSC, Antonio Balmón, rebutja tenir res a veure amb els unionistes. “Nosaltres diem no a una iniciativa concreta, però obrim el debat i farem una reforma de l'Estat. ERC també va demanar el no a l'Estatut igual que el PP.”

Una altra opció de consens és que el PSC registri aquell dia al Parlament un text propi en què es defensi la consulta. Tanmateix, no podria ser votat dijous.

L'abstenció seria el mínim comú denominador catalanista del PSC
Jordi del Río
Fundador d'Avancem
S'ha de votar que sí perquè així el PSC pot garantir la llibertat quan es consulti
Joaquim Nadal
exdiputat i exconseller
No passarà res. Hi ha posicions diferents, però és normal. El que volem tots és obtenir el dret a decidir
Antonio Balmón
secr. acció política del PSC
Els crítics han acceptat amb esportivitat que no es pot revocar la decisió del consell nacional
Maurici Lucena
portaveu del psc al parlament
Sempre he defensat l'abstenció. El pas de demanar el 150.2 reforçaria la nostra via federal
Àngel Ros
membre d'agrupament socialista
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia