Política

El pare de l'estelada, al nomenclàtor de Barcelona

Una placeta a Ciutat Vella recorda Vicenç Albert Ballester, tres quarts de segle després de la seva mort

L'espai comprès entre el carrer Comerç i el passeig Lluís Companys de Barcelona és, des d'ahir, la placeta Vicenç Albert Ballester, el creador de l'estelada. L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat aquesta iniciativa amb el suport de la Comissió del Centenari de la Bandera Estelada; una inauguració que coincideix també amb el 75è aniversari de la mort de Ballester. La placa amb el nom es va destapar ahir al matí.

La Comissió del Centenari de la Bandera Estelada és una entitat creada l'any 2008 que ara es dissoldrà perquè ha assolit l'objectiu amb el qual es va crear. Durant l'acte, també es va interpretar Cant de la Independència, escrita per Vicenç Albert Ballester, i que va interpretar la cantautora Núria Inglés.

La denominació de Vicenç Albert Ballester per a aquesta plaça es va aprovar en el consell plenari del Districte de Ciutat Vella celebrat el 4 de juliol del 2013, amb els vots favorables del govern (CiU), i dels grups d'ICV-EUiA i UxB. La proposta de denominar un espai de la ciutat amb aquest nom ha trigat tres quarts de segle a fer-se realitat, i de fet coincideix amb el 75è aniversari de la mort del creador de la bandera independentista. El primer compromís municipal per fer aquest homenatge va tenir lloc l'any 1938, quan l'Ajuntament de Barcelona va acordar fer un reconeixement a Ballester per la seva contribució en la defensa de la cultura catalana. L'any 1985, l'alcalde Pasqual Maragall va promoure un nou acord, en aquest cas verbal i amb els biògrafs de Ballester, per buscar un emplaçament per posar el nom d'aquesta figura del catalanisme. Però no va ser fins l'any 2013 que aquesta proposta es va concretar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia