cultura

El director d'orquestra italià Claudio Abbado mor als 81 anys

Va ser director musical de La Scala de Milà, l'Òpera de Viena, la Orquestra Simfònica de Londres i la Filharmònica de Berlín, entre d'altres

Era senador vitalici d'Itàlia des del passat agost

El director d'orquestra italià Claudio Abbado ha mort aquest dilluns a Bolonya als 81 anys d'edat. Abbado va ser director musical d'algunes de les principals formacions del món, com l'Orquestra Simfònica de Londres o la Filharmònica de Berlín, i dels teatres de La Scala de Milà o l'Òpera de Viena.

El prestigiós director patia problemes de salut des de feia temps i els seus concerts amb l'orquestra Mozart de Bolonya, la formació que dirigia en els últims anys, s'havien hagut d'anul·lar. Al desembre ja va haver de ser rellevat al capdavant de l'orquestra.

Nascut a Milà el 1933 fill d'un pare violinista i professor de conservatori i mare pianista, va debutar com a director a Triestre el 1958. Una dècada més tard va agafar les regnes del teatre La Scala de Milà entre el 1968 i el 1986. Posteriorment va ocupar la direcció de l'Òpera de Viena, entre 1986 i 1991. En paral·lel, dirigir l'Orquestra Simfònica de Londres, entre el 1979 i 1989. Aquell mateix any va substituir Herbert von Karajan al capdavant de la Filarmònica de Berlín, càrrec que va ocupar fins al 2002.

Durant la seva llarga carrera va rebre nombrosos reconeixements, com el títol de Cavaller de la Gran Croce d'Itàlia (1988), la Creu de la Legió d'Honor francesa (1989) o l'Ordre del Mèrit alemanya (2002).

El passat 30 d'agost va ser nomenat senador vitalici d'Itàlia i va anunciar que destinaria la seva remuneració al finançament l'Escola de Música de la petita localitat de Fiesole, al centre del país, per promocionar la música clàssica entre els joves.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia