cultura

poesia / arts escèniques

El 7è Festival Pepe Sales rescata ‘l'obra amagada i clarivident' de Cirlot

Uns cent artistes invitats per La Penyora homenatjaran el poeta del 23 de gener al 28 de febrer

Albert Serra i Belén Fabra hi presentaran curts inèdits

Quan les filles de Juan Eduardo Cirlot, visitaven les seves amigues, no entenien com era que a casa hi tinguessin penjats “quadres de senyores”. Al seu ambient familiar, no n'havien vist mai cap, d'aquelles pintures, només abstraccions, i probablement espases, i llibres rars de símbols, esoterisme i egiptologia. Amb aquesta sola anècdota, els organitzadors del Festival Pepe Sales retraten el món singular, “del tot allunyat de les modes”, del poeta “clarivident i amagat” que homenatjaran en la setena edició, que comença dijous vinent i en la qual una de les filles del poeta, Victòria Cirlot, parlarà del seu pare (dia 28, La Merccè).

Juan Eduardo Cirlot (Barcelona, 1916-1973), poeta, crític d'art, músic, cinèfil, estudiós de la mitologia, els somnis i l'ocult, va ser i en certa manera ho continua sent una veu marginal, és cert que en bona part per voluntat pròpia, amb un hermetisme que la crítica ha considerat sovint una mostra d'elitisme proper a l'“autosuficiència aristocràtica”. Consol Ribas, impulsora del festival organitzat per La Penyora Cultura i que va viure durant anys “a només tres carrers” del domicili de Cirlot sense saber ni tan sols que existia, n'és ara una fervent defensora: “És una de les personalitats més interessants i amagades de la cultura europea, però era tan intel·ligent, que al poder instituït li feia por i el va anar marginant. Els intel·lectuals, davant d'ell, o bé es treien el barret o s'amagaven rere la cadira.” Lluís Llamas, per la seva banda, va destacar el caràcter dual del pensament de Cirlot, capaç d'incorporar contraris aparentment irreconciliables, i sobretot la seva atracció per la sublimació de la feminitat a través de la “dona imaginària”, en la qual aprofundiria amb el suport de la creació cinematogràfica, una de les seves grans i més refinades passions. De fet, el cinema serà un dels grans eixos del Pepe Sales d'aquest any, amb la projecció al Truffaut (dia 26) de dos dels films que més van influir-lo: Susan Lenox i The war lord, d'on naixeria la seva fascinació pel personatge de Bronwyn. A més, hi haurà una sessió, també al Truffaut (dia 28), dedicada a la presentació de curts inèdits d'una desena de realitzadors que s'han inspirat en l'obra de Cirlot, entre ells Albert Serra, Paco Cavero i l'actriu Belén Fabra. Com ja és habitual, en la inauguració, el dia 23 a La Mercè, una trentena d'artistes presentaran les obres realitzades basant-se en el poema surrealista de Cirlot La dama de Vallcarca, i per a la clausura (dia 28) uns cinquanta artistes oferiran música en directe, performances i instal·lacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia