Llibres

HISTÒRIA

d. sam abrams

Descobrir la Bernat Metge

Una de les mancances que més greument afecta el camp de la història intel·lectual de Catalunya és la falta d'estudis solvents sobre empreses editorials. Per aquest motiu hem de celebrar amb entusiasme l'aparició de l'excel·lent monografia de la professora i traductora Montserrat Franquesa Gòdia, La Fundació Bernat Metge, una obra de país (1923-1938).

L'obra de Franquesa és intel·ligent, rigorosa, ordenada, ambiciosa i ben escrita. El cos del llibre consta de dues parts centrals extenses, dedicades a historiar l'origen, el funcionament i el desplegament del projecte editorial, per una banda, i, de l'altra, a repassar d'un en un els 83 volums que es van arribar a publicar entre la seva fundació i el final de la Guerra Civil. I les dues parts centrals estan emmarcades per un pròleg i epíleg que contenen, respectivament, l'actualíssim marc teòric emprat per l'autora i les interessantíssimes conclusions generals.

Franquesa ha tingut accés als arxius de la Fundació Bernat Metge i n'ha fet un ús immillorable. La Fundació Bernat Metge, una obra de país (1923-1938) destaca per la seva insòlita exhaustivitat que funciona a tres nivells diferents que interactuen de manera ben eficaç. En primera instància, hi ha un resseguiment documental minuciós del naixement del projecte; l'actuació dels protagonistes, els dirigents i els col·laboradors; els objectius generals; els criteris literaris i traductològics, partint de l'establiment del text base; el procés de correcció, disseny i publicació; la recepció crítica de les obres; i l'organització i la marxa de la Fundació des d'un punt de vista estrictament empresarial.

Un encaix marcat per la dictadura

En segon lloc, tenim el tema candent de l'encaix que es va produir entre la Fundació i la societat catalana de l'època, un encaix dramàticament marcat per la dictadura del general Primo de Rivera, la Segona República i la Guerra Civil. I, finalment, trobem la qüestió indefugible dels lligams fructífers de la Fundació amb la comunitat internacional, a partir d'una contextualització comparativa amb altres col·leccions com ara l'Association Guillaume Budé, els Oxford Classical Texts i la Loeb Classical Library.        

A partir d'ara la mítica Fundació deixarà de ser un misteri o una curiositat cultural per convertir-se en una realitat històrica, ideològica, social i literària que es podrà conèixer a fons. Celebrem-ho. I hem d'esperar que el bon exemple de Montserrat Franquesa s'estengui a moltes altres iniciatives editorials absolutament dignes d'estudi.

La Fundació Bernat Metge, una obra de país (1923-1938)
Montserrat Franquesa Gòdia 
Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat Barcelona, 2013 Pàgines: 299 Preu: 18 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia